Najväčší v únii vytiahli do boja proti daňovým únikom, volajú aj ďalších

Päť najväčších krajín Európskej únie sa dohodlo na prehĺbení spolupráce v boji proti daňovým únikom. Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko a Španielsko (G5) čakajú, že sa k ich projektu pridajú ďalšie krajiny, oznámilo v utorok nemecké ministerstvo financií.

09.04.2013 20:26
Ekonomika, graf, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Ministri financií piatich krajín poslali Európskej komisii spoločný list, v ktorom vysvetľujú svoj ​​„pilotný projekt“. Jeho prvým krokom má byť automatická výmena informácií o príjmoch z finančných investícií.

„Ministri financií G5 vyjadrujú vo svojom liste očakávanie, že ostatné členské krajiny EÚ sa k nim pripoja, aby stanovili v EÚ nový zvýšený štandard automatickej výmeny informácií,“ uviedlo podľa agentúry Reuters nemecké ministerstvo.

Veľké krajiny EÚ sa doteraz zameriavali na to, aby získali informácie o bankových kontách svojich občanov od krajín ako je Švajčiarsko, ktoré obhajuje svoju tradíciu bankového tajomstva. Rakúsky kancelár Werner Faymann v utorok oznámil, že Rakúsko chce v rámci boja proti daňovým únikom obmedziť bankové tajomstvo v prípade kont cudzincov. Rakúsko s Luxemburskom to doteraz odmietali ako poslední v EÚ, Luxembursko to ale minulý týždeň vzdalo.

Európsky parlament v roku 2010 odhadol, že bez prelomenia bankového tajomstva v únii a bez zavedenia automatickej výmeny informácií o dani z príjmu a DPH medzi jednotlivými krajinami, prichádzajú štátne pokladnice každý rok kvôli daňovým únikom o približne 200 miliárd eur.

12 debata chyba