Bulharský generálny prokurátor žiada odobrať ČEZ licenciu

Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov požiadal o odňatie licencie českej energetickej spoločnosti ČEZ, ktorá je na západe balkánskej krajiny výhradným distribútorom elektriny. Oznámila to agentúra AFP. Kontrola podľa prokurátora preukázala "masívne porušenie" pravidiel firmou.

17.03.2013 08:52
Elektrina, energia Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

ČEZ sa v posledných týždňoch stal v Bulharsku jedným z terčov ľudového hnevu vyvolaného vysokými cenami elektriny. Ľudová nespokojnosť zmietla minulý mesiac pravicovú vládu, ktorej premiér Bojko Borisov už deň pred odstúpením sľuboval odobrať distribútorovi licenciu.

Spoločnosť ČEZ v nedeľu uviedla, že „žiadne oficiálne upovedomenie o akomkoľvek pochybení“ od bulharskej prokuratúry doteraz nedostala a že výsledky kontroly by mali byť známe až v priebehu niekoľkých dní. „Sme absolútne presvedčení, že dodržiavame všetky bulharské zákony i zákony Európskej únie,“ povedala hovorkyňa firmy Barbora Půlpánová.

Bulharský regulátor už skôr oznámil, že o licencii českej energetickej firmy rozhodne 16. apríla. „Prebiehajúce vyšetrovanie aktivít ČEZ odhalilo masívne porušovanie pravidiel pri vystavovaní faktúr za elektrinu zákazníkom,“ uviedol Cacarov v televízii. „Preto vrchná správna prokuratúra požiadala o zrušenie licencie ČEZ,“ dodal.

Cacarov tiež požiadal regulátora, aby distribútorovi udelil pokutu za každý prípad porušenia pravidiel. Vytkol súčasne regulátorovi, že zanedbával svoju úlohu, keď „bez námietok schvaľoval početné výdavky“ ČEZ. Príliš liberálne schvaľovanie výdavkov vraj prinútilo firmu účtovať údajne prehnané ceny konečným zákazníkom.

Teraz už bývalý bulharský minister energetiky Deljan Dobrev obviňoval ČEZ, že až 80 percent svojich zákaziek realizoval bez výberových konaní a bez podpísaných kontraktov. V roku 2011 podľa neho ČEZ Bulgaria dojednala zákazky so spoločnosťami napojenými na materskú spoločnosť ČEZ v hodnote 35 miliónov leva. Za prehrešky proti obstarávaniu dostal ČEZ Bulgaria neveľkú pokutu 15 000 leva.

Bulharská prokuratúra spustila kontrolu českých firiem ČEZ a Energo-Pro a rakúskej firmy EVN koncom februára. ČEZ vtedy zareagoval vyhlásením, že sa previerky neobáva, pretože na stratu licencie nie je žiadny dôvod, ale firma vyjadrila ochotu „vziať do úvahy všetky odporúčania regulátora“. Bulharská verejnosť distribučné firmy obviňovala z neprimeraného zdraženia elektrickej energie, hoci cena elektriny v krajine podlieha vládnej regulácii.

Januárové účty za elektrinu, viac ako dvojnásobné oproti decembrovým kvôli zdraženiu energie aj dlhšiemu zúčtovaciemu obdobie ako zvyčajne, rozpútali v celej krajine vlnu demonštrácií proti chudobe, ktorá sa obrátila proti vláde a politickým elitám. Konzervatívna vláda potom 20. februára podala demisiu. K predčasným voľbám, ktoré by sa mali konať 12. mája, krajinu povedie úradnícky kabinet. Ten v sobotu ohlásil, že podnikne medzinárodný audit bulharskej energetiky, ktorý by mala ukázať možnosti zníženia cien energie.

Bulharský regulátor sa začal odobratím licencie distribučnej firme ČEZ Bulgaria zaoberať 19. februára. Premiér Petr Nečas (ODS) vtedy uviedol, že Bulharsko v spore s ČEZ dodrží svoje medzinárodné záväzky aj dohovor o ochrane investícií. Minister financií Miroslav Kalousek zdôraznil, že investícia ČEZ v Bulharsku je návratná. Od roku 2005, keď ČEZ získal majoritu v bulharských distribučných spoločnostiach, už kumulovaný hospodársky výsledok v krajine presiahol prostriedky vložené do investície.

Okrem Bulharska sa ČEZ dostal do problémov v Albánsku. Tamojšie úrady odobrali firme licenciu na distribúciu elektriny. ČEZ rozbehol kroky k arbitráži s albánskym štátom o náhrade škody za zmarenú investíciu. Celková strata v Albánsku sa odhaduje na päť miliárd korún.

ČEZ pôsobí aj v Poľsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. Od roku 2005, keď začal medzinárodnú expanziu, investoval v zahraničí 72 miliárd korún. V Bulharsku podľa skoršieho vyjadrenia firmy ČEZ od roku 2005 za všetky svoje akvizície zaplatil 12,75 miliardy korún. Kumulovaný zisk pred odpismi v krajine je 15,3 miliardy korún a na dividendách z Bulharska ČEZ získal 4,8 miliardy korún.

ČEZ v Bulharsku v roku 2005 kúpil majoritný podiel v troch distribučných spoločnostiach, ktoré neskôr zlúčil do jednej. O rok neskôr ČEZ získal uhoľné elektráreň Varna s výkonom 1260 megawattov a vlani uviedol do prevádzky solárnu elektráreň Orešec s inštalovaným výkonom 4,9 megawattu. Podľa analytikov Bulharsko predstavovalo asi desatinu výnosov celej skupiny ČEZ.

Nečas sa v piatok počas summitu v Bruseli pre problémy českých distribútorov stretol s bulharským prezidentom. Rosen Plevneliev podľa neho povedal, že chce riešiť problémy v súlade s európskymi predpismi a praxou.

10 debata chyba