Fico presadzuje schválenie rozpočtu Európskej únie

Plán dlhodobého finančného balíka EÚ treba prijať, zhodli sa predsedovia vlád visegrádskej štvorky, ktorí rokovali vo Varšave posilnení o vplyvných európskych lídrov. Na stretnutí premiérov Slovenska, Poľska, Česka a Maďarska sa zúčastnili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande.

07.03.2013 09:00
Fico, Tusk Foto:
Predsedovia vlád Poľska a Slovenska Donald Tuska a Robert Fico debatujú počas stretnutia visegrádskej štvorky vo Varšave. Na rokovaní sa zúčastnili aj lídri Nemecka a Francúzska (kancelárka Angela Merkelová a prezident François Hollande).
debata

Lídri, medzi ktorými Slovensko zastupoval premiér Robert Fico, poukázali na to, že pripravený rozpočet EÚ na obdobie 2014 až 2020 je náročne dosiahnutým kompromisom. Sľubujú si od neho zabezpečenie stability a rastu v únii. Finančný balík má teraz na stole Európsky parlament. Štátnici preto vyzvali tento orgán, aby schválil rozpočet. „Predpokladám, že europoslanci ho prijmú ešte počas írskeho predsedníctva v EÚ, čiže v prvej polovici tohto roku,“ poznamenal Hollande.

Rozpočet podporila aj Merkelová. „Jeho schválenie poskytne občanom EÚ istotu a bezpečnosť, pokiaľ ide o finančné možnosti únie po roku 2014,“ podotkla kancelárka. Kladne k rozpočtu sa stavia aj Fico, ktorý viackrát poukázal na to, že finančná dohoda je pre Slovensko v daných podmienkach veľmi prijateľná.

Európska rada sa pred mesiacom dohodla po nočnom rokovaní v Bruseli na podobe rozpočtu na spomínané roky 2014 – 2020. Výdavky EÚ na sedemročné obdobie predstavujú v záväzkoch 960 miliárd eur, čo je o niekoľko miliárd eur menej, ako predpokladal pôvodný návrh Európskej komisie. Je možné, že ťažko dosiahnutý kompromis narazí na prekážku v Európskom parlamente, kde sa niektorým poslancom nepozdávajú škrty.

Štátnici hovorili vo Varšave aj o možnostiach, ako zabezpečiť hospodársky rast a dodržať záväzky v disciplíne národných rozpočtov. „Som rád, že krajiny visegrádskej štvorky sú otvorené konsolidácii,“ zdôraznil Hollande.

Fico ubezpečil, že Slovensko v tomto roku dodrží sľub deficitu verejných financií pod tromi percentami. Upozornil však na skutočnosť, že prísne rozpočtové opatrenia sú zvlášť zložité v štátoch, kde mnohí ľudia žijú z nižších platov a dôchodkov, čo je slovenský prípad. „Spôsob konsolidovania verejných financií ide proti ekonomickému rastu,“ varoval Fico podľa agentúry PAP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba