Slim je najbohatší, Buffet vypadol z prvej trojice, Babiš je na 736. mieste

Americký investor Warren Buffett vypadol z prvej trojice najbohatších ľudí sveta podľa rebríčka časopisu Forbes. S odhadovaným majetkom asi 53,5 miliardy dolárov je na štvrtom mieste.

04.03.2013 19:23
Carlos Slim Helú Foto:
Carlos Slim Helú je najbohatším mužom sveta.
debata (6)

Na tretej priečke ho vystriedal Španiel Amancio Ortega, čo je zakladateľ odevného reťazca Inditex. Ortegov majetok Forbes odhadol na 57 miliárd dolárov. Na prvom mieste zostal Mexičan Carlos Slim Helu, ktorý v Latinskej Amerike vlastní telekomunikačné impérium América Móvil a ďalšie firmy. Majetok najbohatšieho človeka sveta Forbes vyčíslil na 73 miliárd dolárov. Druhý Bill Gates z Microsoftu disponuje majetkom približne za 67 miliárd dolárov.

V rebríčku je rekordných 1426 ľudí, ktorí disponujú majetkom aspoň za jednu miliardu dolárov. To je o 210 viac ako vlani. Postaral sa o to hlavne rast cien akcií a rastúca obľuba tradičných značiek. V minulosti sa ešte nikdy v rebríčku neobjavilo toľko nových mien, ako práve v tomto roku.

V tohtoročnom rebríčku sú štyria občania Českej republiky. Najbohatším podľa Forbesu zostáva Petr Kellner s majetkom asi 10,4 miliardy dolárov. Kellner prvýkrát prekročil hranicu desiatich miliárd dolárov, a to vďaka niekoľkým úspešne završeným transakciám a vďaka rastu skupiny Home Credit. To mu v rebríčku zabezpečilo 106. miesto.

Na 736. mieste je Slovák s českým občianstvom a šéf koncernu Agrofert Andrej Babiš – podľa časopisu disponuje majetkom dve miliardy dolárov.

Tretím českým občanom v rebríčku je finančník Zdeněk Bakala, ktorého majetok podľa výpočtu časopisu dosahuje približne 1,5 miliardy dolárov. Bakala skončil na 974. mieste. Babiš tento rok predstihol Bakalu prvýkrát. Bakalovi uškodil pokles kurzu akcií NWR, naopak, Babišov Agrofert si počína veľmi dobre, uviedol Forbes.

Štvoricu najbohatších z Českej republiky uzatvára zakladateľ priemyselného impéria KKCG Karel Komárek. Jeho majetok dosahuje jednu miliardu dolárov. To stačilo v rebríčku na 1342. miesto. Komárek je tento rok v rebríčku dolárových miliardárov prvýkrát.

Všetci bohatí, ktorí sú na zozname, dohromady disponujú majetkom za zhruba 5,4 bilióna dolárov. Na jedného tak v priemere pripadá takmer 3,8 miliardy dolárov. V rebríčku je 23 dolárových miliardárov, ktorým je menej ako 40 rokov. K tým známejším patrí zakladateľ komunitnej siete Facebook Mark Zuckerberg.

Časopis Forbes pri výpočte vychádza z trhových cien. Do úvahy sa berú podiely, ktoré má ten ktorý človek vo verejných i súkromných firmách, rolu hrá hodnota nehnuteľností, umeleckých diel, alebo napríklad aj jácht. Nezabúda sa ani na prípadné dlhy.

Najbohatší ľudia sveta podľa výšky majetku (v miliardách USD)
MENO VÝŠKA MAJETKU VEK PÔVOD MAJETKU ŠTÁT
1. Carlos Slim Helu 73 73 telekomunikácie Mexiko
2. Bill Gates 67 57 Microsoft USA
3. Amancio Ortega 57 76 Zara Španielsko
4. Warren Buffett 53,5 82 Berkshire Hathaway USA
5. Larry Ellison 43 68 Oracle USA
6. Charles Koch 34 77 priemysel USA
6. David Koch 34 72 priemysel USA
8. Li Ka-šing 31 84 priemysel Hongkong
9. Liliane Bettencourtová s rodinou 30 90 L'Oréal Francúzsko
10. Bernard Arnault s rodinou 29 63 LVMH Francúzsko
736. Andrej Babiš 2 58 poľnohospodárstvo ČR
Zdroj: Forbes
6 debata chyba