Španielska Bankia dosiahla vlani rekordnú stratu 19 miliárd eur

Španielsky bankový ústav Bankia vlani vykázal čistú stratu 19,2 miliardy eur, najvyššiu stratu, akú kedy nejaká španielska spoločnosť mala. Bankiu vlani prevzala po ťažkých stratách z realitných úverov vláda a spoločnosť požiadala o pomoc z európskych fondov v sume 18 miliárd eur.

28.02.2013 10:37
Bankia, Španielsko, Madrid Foto:
Ilustračné foto
debata

Stratu približne 19 miliárd eur Bankia predpovedala už vlani v novembri. Vo štvrtok spoločnosť uviedla, že vyčlenila z prevádzkového zisku do rezerv voči strateným úverom 26,8 miliardy eur. Celková čistá strata Bankie a jej materskej firmy BFA dosiahla 21,2 miliardy eur.

Bankia však uviedla, že po odpise toxických aktív je pripravená na návrat do kladných čísel. Zisk by mala vykázať už tento rok, čo by malo prispieť k oživeniu celého španielskeho bankového sektora.

Bankiu prevzala v máji španielska vláda po tom, čo vyšlo najavo, že sa banka nedokáže vyrovnať so stratami z problémových úverov do realitného sektora. Záchrana banky potom donútila španielsku vládu požiadať o pomoc zo záchranného fondu eurozóny v celkovej sume približne 40 miliárd eur. Bankia, ktorá je ohniskom krízy španielskych bánk, tak bude čerpať takmer polovicu celej pomoci.

Bankia vznikla v roku 2010 spojením siedmich sporiteľní, ktoré mali existenčné problémy. V júli vstúpila na akciovú burzu a jej akcie si v primárnej emisii kúpili státisíce Španielov, ktorých pritiahla razantná propagačná kampaň. Bankia odvtedy stratila vyše 80 percent trhovej hodnoty.

debata chyba