Vek odchodu do dôchodku sa predĺži

Mladí ľudia sa musia pripraviť, že bez ohľadu na to, kto bude vládnuť, zvýši sa vek odchodu do dôchodku a zníži sa valorizácia penzií. Zmeny pripravila ľavicová vláda v najväčšej reforme penzijného systému od čias zavedenia druhého piliera.

31.12.2012 06:00
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

„Súčasná vláda zavedenými zmenami pomohla penzijný systém stabilizovať na pätnásť, maximálne dvadsať rokov. Potom príde k ďalšiemu postupnému znižovaniu dôchodkov v porovnaní s platmi až nakoniec skončia na úrovni sociálnej dávky,“ povedal Vladimír Baláž.

Pravica ani ľavica totiž nedokážu vyriešiť problém nižšieho počtu novonarodených detí v spojení s narastajúcim počtom penzistov. Na porovnanie: kým dnes na jedného dôchodcu odvádza penzijné odvody približne šesť zamestnancov, tak v roku 2060 to bude v priemere len 1,5 pracujúceho.

Viac solidarity bohatých

Prvou zásadnou zmenou dôchodkového systému z dielne súčasného ministra práce Jána Richtera tak bolo zavedenie postupného zvyšovania veku odchodu do dôchodku. Po roku 2017 sa vek odchodu do penzie bude upravovať v závislosti od strednej dĺžky života.

„Dnešní dvadsaťroční občania podľa súčasných predpokladov o demografickom vývoji odídu do riadneho dôchodkového veku ako 67-roční,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Po roku 2017 sa vek odchodu do dôchodku bude každoročne posúvať približne o 50 dní.

Ďalšou zásadnou zmenou je, že sa postupne za štyri roky prejde zo švajčiarskej valorizácie dôchodkov na zvyšovanie penzií o dôchodcovskú infláciu.

„Nový spôsob zvyšovania dôchodkov môže v budúcnosti znamenať nižšie dôchodky v porovnaní s takzvaným švajčiarskym zvyšovaním. Švajčiarsky spôsob zvyšovania dôchodkov však nie je dlhodobo finančne udržateľný,“ vysvetlil dôvody nižšieho zvyšovania dôchodkov Stuška. Penzisti sa tak po roku 2017 budú musieť pripraviť na pomalší rast penzií v porovnaní so súčasným stavom.

O výnimočných dňoch na Slovensku a vo svete v ekonomike, kultúre a športe čítajte v Ročenke Pravdy 2012

„Ak by náhodou v budúcnosti dôchodcovská inflácia rástla rýchlejšie v porovnaní so švajčiarskou valorizáciou, môžete si byť istí, že každá vláda urobí také zmeny, aby dôchodcom dvíhala penzie podľa menej výhodnej valorizácie,“ povedal Baláž. Najvýznamnejšou ideologickou zmenou z dielne Smeru je zavedenie väčšej solidarity bohatých s chudobnými.

„Súčasné zmeny v dôchodkovom systéme prinesú dôchodcom predovšetkým zvýšenú mieru uplatňovania solidarity a v neposlednom rade aj istoty odvodené zo zvýšenej finančnej stability dôchodkového systému,“ povedal Stuška.

Zmena vo výpočtoch penzií pre ľudí odchádzajúcich do dôchodku sa uskutoční postupne v rozmedzí rokov 2013 až 2018. Po novom vyššie dôchodky vyjdú ľuďom zarábajúcim do úrovne priemernej mzdy. Teda všetkým zamestnancom s platom nižším ako 781 eur v hrubom. Naopak, menej v porovnaní so súčasným stavom dostanú ľudia s hrubým príjmom nad tisíc eur. Podľa hrubých prepočtov by tak mohli mať už na budúci rok ľudia s podpriemernými zárobkami penzie asi o dve eurá vyššie a ľudia, ktorí zarábajú lepšie, asi o štyri eurá nižšie.

V rámci dôchodkovej reformy vláda pristúpila k zvýšeniu odvodov živnostníkom i ľuďom pracujúcim na dohodu. Cieľom týchto opatrení bolo, aby všetci zamestnanci bez ohľadu na formu pracovného pomeru platili odvody postačujúce na získanie minimálneho dôchodku. Ten sa má zaviesť od roku 2014.

Opozícia najviac kritizovala zníženie odvodov do druhého piliera z deväť na štyri percentá. Zmenou odvodov na 14 ku 4 v prospech Sociálnej poisťovne získa v budúcom roku štátny rozpočet približne 500 miliónov eur. Na druhej strane mladým ľuďom bude slabší druhý pilier v budúcnosti menej prispievať k penzii. Druhý pilier bol vytvorený práve na to, aby sa zmiernil problém so starnutím obyvateľstva.

Vlastné úspory nevyhnutné

„Ak bilanciu dôchodkového systému budeme chápať v širšom zmysle, nielen ako rozdiel príjmov a výdavkov, ale aj nákladov spojených s prechodom na dvojpilierovú výstavbu dôchodkového systému, na ktoré si treba požičiavať a splácať úroky a ak zvážime, že prínos druhého piliera nie je taký optimistický, ako sa pôvodne predpokladalo, potom je zníženie sadzieb poistného do druhého piliera potrebné pokladať za správne rozhodnutie aj z dlhodobého hľadiska,“ povedal Stuška.

Odborníci ľuďom radia nespoliehať sa v budúcnosti na štát bez ohľadu na to, či bude alebo nebude silný druhý pilier. „Dôležité je nespoliehať sa na dôchodok z verejných schém. Dá sa očakávať, že ten bude plniť funkciu životného minima. Najspoľahlivejší prvý pilier si musí človek vychovať doma sám. Vlastné úspory budú nevyhnutnosťou,“ uzavrel Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba