Autobusy tiež jazdia po novom

Podľa nových cestovných poriadkov funguje od nedele 9. decembra aj verejná autobusová doprava na pravidelných prímestských a diaľkových linkách.

09.12.2012 16:11
(typo - nepouzivat v orise) Autobus, nástup,...
Ilustračné foto
debata

Platí to napríklad aj pre autobusové spoločnosti Slovak Lines, a.s. Bratislava a SAD Humenné, a.s. „Výrazné zmeny na linkách prímestskej dopravy sme s platnosťou od 9. decembra nezaviedli. Novinkou je zmena v zmysle vyhlášky o používaní znamienok a vysvetliviek k jednotlivým spojom,“ informoval agentúru SITA generálny riaditeľ SAD Humenné Jozef Lacký.

Humenská autobusová spoločnosť v prímestskej doprave tak ako doteraz naďalej zabezpečuje 73 liniek z Humenného, Sniny, Vranova nad Topľou a Hanušoviec nad Topľou, Medzilaboriec, Svidníka a Stropkova. „V prímestskej doprave prevádzkujeme 175 autobusov a ich priemerný vek je 9,96 roka. Od roku 2011 sme nakúpili 32 nových autobusov,“ dodal Lacký.

SAD Humenné vykonáva aj mestskú hromadnú dopravu – v Humennom na šiestich linkách a vo Vranove nad Topľou na dvoch. Spoločnosť zabezpečuje aj tri diaľkové linky z Humenného do Bratislavy, z Vranova nad Topľou do Tatranskej Lomnice i z Bratislavy do Svidníka. Štyri medzinárodne linky spájajú Humenné s Prahou a Brnom a Vranov nad Topľou s Prahou a Hradcom Králové.

Humenská autobusová spoločnosť predpokladá v tomto roku prepraviť spolu 9,2 mil. cestujúcich, čo je o 200 tis. viac ako v minulom roku. Autobusy najazdia v tomto roku podobne ako vlani okolo 9,6 mil. kilometrov. V prímestskej doprave očakáva v tomto roku výnosy v objeme 5 mil. eur.

Spoločnosť Slovak Lines v prímestskej doprave stále prevádzkuje 42 spojov z Bratislavy, Malaciek, Senca a v Dunajskej Lužnej. Počas prípravy cestovných poriadkov pre prímestskú dopravu spracovala dovedna 85 písomných podnetov od cestujúcej verejnosti, obcí, miest, škôl a závodov, ktoré obsahovali 218 požiadaviek. „Základy zmien tvorili cestovné poriadky vlakov v tých regiónoch, kde sa zabezpečuje prípojová doprava k vlakom, resp. od vlakov. Prišlo tiež k určitému rozšíreniu prepravy v oblasti zabezpečovania prípojovej dopravy z našej strany najmä v regióne Záhorie,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Bratislavská autobusová spoločnosť zvýšila počet spojov zo Stupavy do Bratislavy v dňoch školského vyučovania o dva spoje v čase medzi 7. a 8. hodinou ráno. V niektorých prípadoch vzhľadom na aktuálnu dopravnú situáciu upravila jazdný čas spojov v jednotlivých úsekoch. „V diaľkovej doprave sa výraznejšie zmeny neudiali, na niekoľkých spojoch prišlo so zmenou cestovných poriadkov len k niekoľkým časovým posunom,“ dodala Vozárová. Slovak Lines prevádzkuje tri diaľkové linky z Bratislavy do Šiah, Vysokých Tatier a Bojníc.

Cestovné poriadky pre medzištátnu dopravu Eurolines spoločnosť upravila už k 1. novembru. V ponuke má 21 medzištátnych liniek. „Na linke Bratislava – Viedeň, spájajúcej dve hlavné mestá, ale aj dve letiská susediacich štátov, pribudli dva spoje. Od 9. decembra bude jazdiť na tejto linke až 21 spojov v každom smere. Cestujúci budú mať ešte lepšiu možnosť vybrať si autobus vyhovujúci ich požiadavkám na čas,“ uzavrela Vozárová.

debata chyba