Expert: Rusov neláka Slovensko, ale únia

Alexander Duleba, expert na vzťahy vo východnej Európe, zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku očakáva, že ruskí investori, ktorí sú doma zvyknutí na to, že politika a podnikanie idú ruka v ruke, sa takisto budú správať aj u nás.

26.11.2012 13:03
Peniaze, euro, kufrík Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Prečo sa investori z východu doslova hrnú na Slovensko?
Primárne ich zaujíma priame pôsobenie na spoločnom trhu Európskej únie. Trh EÚ je napriek súčasnej kríze stále najväčším a najbohatším na svete s veľkou kúpyschopnosťou. Medzi úniou a Ruskom ani medzi úniou a Ukrajinou neexistujú dohody o voľnom obchode a tak skoro ani existovať nebudú. Priame akvizície v EÚ umožňujú ruským a ukrajinským spoločnostiam obísť tento nedostatok a tým znižovať obchodné náklady, zvyšovať konkurencieschop­nosť i príjmy. V neposlednom rade motívom pre ruských i ukrajinských investorov je oveľa väčšia právna istota pre podnikanie a ochranu majetku v priestore únie, než je to v postsovietskom sve­te.

Ale prečo je na muške práve Slovensko?
Záujem o slovenskú ekonomiku je v prípade ruských i ukrajinských spoločností rovnaký ako v prípade ázijských, ale i západoeurópskych investorov. Stále ešte je tu relatívne nízka cena vysokokvalifi­kovanej práce v kombinácii s prístupom na trh únie.

Aký môže mať prienik ruských firiem vplyv na politiku?
Ovplyvňovanie ekonomiky zo strany politiky a naopak patrí ku korporatívnej kultúre a štýlu „doing business“ u našich východných susedov. Prečo by sa mali u nás teda správať inak? Závisí od sily, respektíve slabosti nášho právneho systému, pravidiel a inštitúcií, či a v akej miere sa to prejaví. Netvárme sa však, že u nás neexistovali, teda neexistujú pokusy zo strany podnikateľov ovplyvňovať politiku a naopak.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba