Taliani odsúvajú Mochovce, štát príde o milióny eur

Meškanie dostavby Atómových elektrární Mochovce sa zväčšuje, na čo dopláca aj štát ako 34-percentný akcionár. Bloky nevyrábajú a zisky za elektrinu sa odďaľujú. Slovenské elektrárne, ktoré cez 66-percentný podiel ovládajú talianski privatizéri z Enelu, najnovšie počítajú so spustením blokov až v druhom polroku 2014, čo je o 1,5-roka neskôr ako pôvodne stanovený termín.

23.11.2012 20:00 , aktualizované: 24.11.2012 15:00
Mochovce Foto:
Slovenské elektrárne najnovšie počítajú so spustením blokov Atómových elektrární Mochovce až v druhom polroku 2014, čo je o 1,5–roka neskôr ako pôvodne stanovený termín.
debata (123)

Ešte na jar tohto roka mal projekt ročný časový sklz. Prečo sa meškanie predĺžilo o ďalší polrok, nie je jasné. Denníku Pravda nový posun potvrdili dva od seba nezávislé zdroje priamo zo Slovenských elektrární. Vedenie elektrární sa meškaním zaoberalo v piatok na zasadnutí predstavenstva, ktoré trvalo až do večerných hodín.

Sklz uškodí Slovensku priamo aj nepriamo. Tretí a štvrtý blok elektrárne by totiž mohol len za rok zinkasovať podľa plánovaného objemu výroby a aktuálnych cien vyše 300 miliónov eur. Po odrátaní nákladov by časť z tejto sumy cez dividendy mohol inkasovať aj štát. Okrem toho plánovaný štátny rozpočet počíta s tým, že dostavané Mochovce začnú prispievať na svoje vyradenie do Národného jadrového fondu.

Ak peniaze neprídu, zvýši to deficit verejných financií. Keďže vláda trvá na poklese deficitu, meškajúce Mochovce prispejú k tomu, že kabinet bude musieť viac škrtiť výdavky, keďže dane sa po januári už viac zvyšovať nemajú.

O dôvodoch nového meškania hovorili predstavitelia elektrární aj na včerajšom stretnutí s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským. Hovorca rezortu Stanislav Jurikovič však o podrobnostiach hovoriť nechcel. „Informácie, ktoré máme, nie sú ešte dostačujúce na to, aby sme mohli hovoriť o finalizácii stavby a definitívnych nákladoch. Pracovná skupina je poverená dopracovať do konca roka všetky dôležité údaje ohľadne dostavby tretieho a štvrtého bloku,“ vyjadril sa Jurikovič.

Taliansky šéf elektrární meškanie v minulosti zdôvodňoval záťažovými testami, ktoré museli absolvovať všetky atómky po zničení jadrových reaktorov v japonskej Fukušime vlnou cunami. Podobné dôvody sa v elektrárňach spomínajú aj teraz. Havária totiž spôsobila nielen poškodenie elektrárne Tepco, ale aj masívny únik nukleárnych častíc do životného prostredia. Oblak s rádioaktívnymi látkami sa vtedy dostal aj nad územie Slovenska. Šéfka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková však podotýka, že výsledky testov manažéri elektrární poznali v máji tohto roku. „Nemôžem komentovať ich konanie či rýchlosť ich krokov, pretože úrad sleduje iba dodržiavanie bezpečnosti atómových zariadení,“ mieni Žiaková.

Okrem zmenšenia prílevu peňazí do štátneho rozpočtu však mochovská atómka oberie Slovensko aj o ďalšie peniaze. Plánované náklady na dostavbu tretieho a štvrtého bloku totiž podľa nedávnych vyjadrení elektrární stúpli už na zhruba tri miliardy eur, teda asi o dvesto miliónov. Ani táto suma však nemusí byť konečná. Firma totiž aj napriek „horiacim termínom“ nemá ešte stále zazmluvnené všetky práce.

Rozpočet na stavbu sa zvyšoval už pri spúšťaní dostavby v roku 2008. Pre rastúce náklady na materiál či prácu narástol z pôvodných 1,8 miliardy eur na takmer 2,8 miliardy eur. Na dostavbu jadrovej časti elektrárne prišla len jedna ponuka, ktorú podnik po rokovaniach akceptoval. Jadrovú časť malo dokončiť konzorcium českej Škody JS, ktorá patrí do ruskej skupiny OMZ, ruského Atomstrojexportu a slovenských firiem Enseco, VUJE a Inžinierskych stavieb Košice. Časť dodávok mali elektrárne zabezpečiť cez dcérsku firmu Enelu – Enel Produzione. Medzi dodávateľmi figurovala aj firma vtedajšieho poradcu Roberta Fica.

Počas celej dostavby je tiež pozastavené vyplácanie dividend z elektrární, oficiálnym dôvodom je, že všetky peniaze majú ísť na rozvoj firmy. Prvá Ficova vláda obdobie nevyplácania dividend predĺžila do roku 2014.

Mochovské bloky sa začali budovať v roku 1987. Po piatich rokoch však bola výstavba pre nedostatok peňazí prerušená a začali sa konzervačné práce. V roku 2000 odmietla prvá Dzurindova vláda udeliť štátne záruky na úver asi 40 miliárd slovenských korún, ktorý mal byť určený na dostavbu blokov. Kabinet totiž vtedy vyčíslil, že bloky by v prípade dostavby počas doby životnosti vytvorili stratu 206 miliárd Sk. Po štyroch rokoch poverilo ministerstvo hospodárstva vtedy štátne Slovenské elektrárne prípravnými krokmi na dostavbu Mochoviec.

V roku 2007 taliansky Enel ako nový vlastník Slovenských elektrární oznámil, že Mochovce dostavia. V novembri 2008 elektrárne spolu s vládou oznámili pri štarte dostavby, že 3. blok sa spustí v decembri 2012 a posledný reaktor mochovskej atómky začne vyrábať energiu v júli 2013. Na jar 2012 Enel pripustil, že spustenie nových blokov prebehne o rok neskôr. K tomuto meškaniu sa v súčasnosti pridalo ďalších šesť mesiacov, 3. blok tak má byť spustený v lete 2014 a štvrtý reaktor na začiatku roku 2015.

Slovenské elektrárne reagovali na celú záležitosť stanoviskom, že „predstavenstvo Slovenských elektrární, a. s., na svojich rokovaniach pravidelne prerokováva aktuálny postup dostavby tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce“.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba