Metinvest poprel, že kúpil U.S. Steel Košice

Ukrajinský ťažobný gigant a výrobca ocele Metinvest v pondelok poprel, že sa dohodol na kúpe spoločnosti U. S. Steel Košice. "Nekúpili sme," uviedol pre agentúru Reuters hovorca spoločnosti Metinvest Ivan Šmidik.

19.11.2012 13:47
Košice, USSK, U. S. Steel Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Podľa denníka Hospodárske noviny mali firmy zmluvu o predaji uzavrieť v piatok večer vo Viedni. Poprel to však aj hovorca košických oceliarní Ján Bača s tým, že situácia sa zatiaľ nezmenila. „Máme ponuky a korporácia ich vyhodnocuje,“ skonštatoval.

Americká materská spoločnosť podniku U. S. Steel Košice (USSK), firma United States Steel Corporation, začiatkom minulého týždňa informovala, že dostala ponuky na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu.

„Dostali sme ponuky týkajúce sa U. S. Steel Košice, keďže má dobré finančné výsledky a strategickú pozíciu v regióne,“ uviedol vtedy hovorca spoločnosti Ján Bača. Odmietol však konkretizovať, koľko dostali ponúk a od ktorých subjektov. Najďalej v rokovaniach však podľa denníka Hospodárske noviny pokročil práve Metinvest, ktorý patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova. Jeho ľudia mali navštíviť košický podnik už v júni. Achmetov je u nás známejší ako prezident futbalového klubu Šachťor Doneck.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.

6 debata chyba