Na budúci rok treba ďalšie úsporné opatrenia

Rast daní a vládne úspory, ktoré na budúci rok prijala vláda, nemusia stačiť na zníženie deficitu verejných financií pod tri percentá výkonu ekonomiky.

08.11.2012 12:00
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Aby sa pribrzdilo zadlžovanie budúcich generácií, bude zrejme treba prijať ďalšie opatrenia. Vláde to v stredu odkázala pri prvom hodnotení rozpočtu Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Radu zloženú z uznávaných nezávislých expertov štát vytvoril na to, aby kontrolovala vládu.

„Ak nedôjde k významnému zhoršeniu externého prostredia, rozpočtový cieľ pre rok 2013 je dosiahnuteľný, avšak podľa názoru RRZ bude potrebné na elimináciu identifikovaných rizík prijať ďalšie operatívne alebo systémové opatrenia,“ konštatovala Rada. Podobne aj Európska komisia v stredu v jesennej prognóze počíta s deficitom verejných financií Slovenska v roku 2013 na úrovni 3,2 percenta a krajine by tak za prekročenie schodku hrozili sankcie.

Premiér Robert Fico takýto scenár v stredu odmietol. „Dodržíme plán defi citu na úrovni 2,94 percenta. Máme na tento cieľ vytvorenú rezervu,“ povedal Fico a poukázal na to, že krajina má najrýchlejší hospodársky rast v eurozóne. „Máme viac ako dvojnásobnú rezervu oproti odhadu Európskej komisie,“ dodal minister financií Peter Kažimír. Upozornil na to, že Brusel pri hodnotení slovenských plánov vidí ako rizikovú potrebu väčších mzdových výdavkov a tiež investícií do výstavby ciest a diaľnic z eurofondov, s čím je spojené spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu.

Fiškálna rada, v ktorej je napríklad exguvernér NBS Ivan Šramko či ekonóm Ľudovít Ódor, zhodnotila „veľmi pozitívne“, že vláda jednoznačne deklaruje cieľ znížiť deficit pod tri percentá. Zároveň však Rada vidí riziká v neistom makroekonomickom prostredí, ktoré je naviazané na vývoj dlhovej krízy v eurozóne. Zároveň poukázala aj na ďalšie riziká ako je dohoda so samosprávami, ktoré majú znížiť výdavky. „Neexistujú žiadne efektívne vynucovacie mechanizmy na dosiahnutie týchto cieľov aj napriek tomu, že boli podpísané memorandá o spolupráci,“ upozornili experti.

Druhým rizikom rozpočtu je zdravotníctvo. Návrh rozpočtu totiž uvádza rozdielne očakávané skutočnosti na rok 2012 a dostatočne nevysvetľuje ani očakávaný pokles počtu poistencov štátu v roku 2013. Okrem toho sa nepočíta s ďalším zadlžovaním zdravotníckych zariadení. „Rada považuje za málo pravdepodobné, že výsledok v oblasti verejného zdravotníctva bude možné dosiahnuť bez prijatia dodatočných opatrení,“ konštatuje RRZ.

Treťou oblasťou, kde sa dá podľa fiškálnej rady počítať s navýšením zdrojov oproti rozpočtu, je školstvo. „Vzhľadom na prebiehajúci dialóg medzi vládou a odbormi sa zdá pravdepodobné, že do rozpočtu bude potrebné dopracovať ešte zvýšenie platov v školstve minimálne vo výške päť percent,“ dodala Rada.

Minister Kažimír v minulosti naznačil, že ak sa budú prijímať ďalšie úsporné opatrenia, tak skôr na strane výdavkov. Dane by už viac hore ísť nemali. Minister v stredu v hodnotení expertov vyzdvihol, že „cieľ znížiť v budúcom roku deficit pod tri percentá HDP je podľa správy fiškálnej rady správny a realistický.“

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba