Fico pohrozil SPP, žiada stiahnuť návrhy na zvýšenie cien

Ak SPP nestiahne návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti až o štvrtinu, slovenská vláda nebude rokovať o predaji časti podniku iným akcionárom. Premiér Robert Fico takto reagoval na cenové návrhy plynárov, ktorí opäť žiadajú zvýšenie cien plynu.

16.10.2012 14:48 , aktualizované: 15:03
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (373)

Fico nazval najnovšie cenové návrhy francúzskych a nemeckých akcionárov SPP (konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ), ktoré schválilo predstavenstvo podniku, za arogantné. Podľa premiéra spoločnosť žiada zvýšenie o 18,56 percenta. Ak by zohľadnili všetky náklady, malo by to byť zvýšenie až o 25,43 percenta, dodal Fico. Štát takéto zvýšenie odmieta.

Ak do stredy do 10.00 h nedostane premiér od manažérov SPP písomné stanovisko, že sťahujú tieto návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, je rozhodnutý v stredu na vláde nerokovať o predaji nemeckého a francúzskeho podielu v SPP českej spoločnosti EPH, hoci to mala na programe.

Cenové návrhy schvaľuje predstavenstvo SPP, v ktorom majú väčšinu nemeckí a francúzski akcionári, napriek tomu, že v spoločnosti majú podiel iba 49 percent. Rozhodovacie právomoci im zabezpečuje privatizačná zmluva. Návrh musí ísť na valné zhromaždenie spoločnosti, kde má väčšinu štát. Aby mohol regulačný úrad povoliť zmeny cien, musí mať SPP súhlas valného zhromaždenia firmy. Štát tak môže zmeny cien plynu zastaviť.

Zákon, aby valné zhromaždenie posudzovalo cenové návrhy energetických monopolov, prijala prvá Ficova vláda. Počas vlády Ivety Radičovej bola táto povinnosť zrušená, po návrate Roberta Fica do vlády sa obnovila.

Konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ plánuje predať svoj podiel v SPP českej spoločnosti EPH. S prevodom však musí súhlasiť slovenská vláda.

373 debata chyba