Únia od nás chce milióny

Európsky rozpočet by sa v budúcom roku mal navýšiť o viac ako desať miliárd eur. Na Slovensko by tak podľa momentálneho príspevkového kľúča pripadalo okolo 60 miliónov eur. Susedné Česko už počíta s tým, že bude musieť únii doplatiť asi 200 miliónov eur.

06.10.2012 08:20
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

Ako podľa agentúry ČTK informoval denník European Voice, žiadosť o poskytnutie dodatočných fondov by mala prísť do dvoch týždňov. Hovorca eurokomisára pre rozpočet Janusz Lewandowsky označil tento príspevok ako „významnú sumu“. V rozpočte podľa neho nezostáva dostatok peňazí napríklad na kohéznu politiku, cez ktorú tečú finančné prostriedky do chudobnejších regiónov. Nemalo by pritom ísť o výdavky spojené s administratívou ani s platbami pre úradníkov.

Šéf rozpočtového výboru Európskeho parlamentu Alain Lamassoure pre denník povedal, že Európsky sociálny fond určený na podporu zamestnanosti je od začiatku tohto mesiaca bez prostriedkov. Problémy má i výmenný študentský program Erasmus, tomu peniaze dôjdu zrejme na konci budúceho týždňa. Program pre vedu by mal mať rovnaký problém na konci októbra. Kvôli neistote platieb tak nebudú podpisované žiadne nové vedecké projekty.

„Ťažko by sa odmietal príspevok navyše, keďže by peniaze mali smerovať aj do oblasti vzdelávania a zamestnanosti, čo je momentálne prioritou číslo jeden aj pre slovenskú vládu,“ konštatuje ekonóm Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy. Ako ďalej dodáva, štáty, ktoré momentálne zápasia s fiškálnou konsolidáciou, len ťažko nájdu zhodu vo výške požadovanej sumy.

„Samozrejme, v čase, keď potrebujeme znížiť deficit verejných financií pod tri percentá hrubého domáceho produktu do konca budúceho roka, je to negatívna správa. Vzhľadom na to, že štát hľadá po výpadku daní v rozpočte každý milión,“ myslí si ekonóm SAV Vladimír Baláž.

„Vzhľadom na to, že návrh novely rozpočtu EÚ je v súčasnosti predmetom rokovaní, bolo by predčasné sa k tomu vyjadrovať,“ odkazuje slovenské ministerstvo financií. Celkové odvody a príspevky Slovenska do rozpočtu Európskej únie sú podľa rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015 rozpočtované na budúci rok v sume 833 miliónov eur a táto suma už počíta aj s príspevkom 60 miliónov eur. Z eurofondov však čerpáme viac, ako dávame do rozpočtu EÚ a celkovo sú vzťahy s EÚ pre Slovensko finančne ziskové.

Slovensko takisto prispeje v budúcom roku na navýšenie kapitálu Európskej investičnej banky takmer 26 miliónov eur. Celkovo by sa mal splatný kapitál banky zvýšiť o 10 miliárd eur, čo zvýši jej úverovú kapacitu o 60 miliárd eur. Tieto prostriedky majú byť predovšetkým v čase nevyhnutnej fiškálnej konsolidácie využité na podporu prorastových opatrení v čase dlhovej krízy.

Podľa ministerstva financií by sa však spolu s navýšením kapitálu EIB malo zlepšiť aj čerpanie prostriedkov dostupných pre Slovensko. Slovensko svoj podiel na uhradí zo štátnych finančných aktív, teda bez vplyvu na deficit rozpočtu verejnej správy. Podiel uhradí v troch splátkach v rokoch 2013 až 2015. Slovensko súčasne do 12. októbra posiela do eurovalu v hotovosti prvých 264 miliónov eur ako príspevok proti šíreniu dlhovej krízy.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba