Noyer: Nový program ECB prinesie rýchlo výsledky

Nový program nakupovania dlhopisov z dielne Európskej centrálnej banky môže priniesť výsledky veľmi rýchlo a o niekoľko rokov už nemusí byt potrebný. V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to uviedol člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer.

20.09.2012 09:18
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Program má podľa neho ukázať, že ECB je odhodlaná zabrániť špekulatívnym útokom. „Trhy rýchlo pochopia, že v boji s ECB nemôžu zvíťaziť,“ uviedol ďalej Noyer, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky. „Dúfam, že program prinesie výsledky veľmi rýchlo. Bol by som veľmi prekvapený, keby takýto program existoval o niekoľko rokov, aj v prípade, že by sa nevyužil,“ konštatoval Noyer.

ECB tento mesiac oznámila, že bude na sekundárnych trhoch v neobmedzenom množstve vykupovať dlhopisy s kratšou splatnosťou, aby problémovým krajinám eurozóny, akými sú Španielsko a Taliansko, zmiernila náklady na nové pôžičky. Banka však zasiahne iba v prípade, že dotknuté krajiny najskôr požiadajú o pomoc z krízových fondov eurozóny. Prípadné nákupy dlhopisov možno podľa Noyera okamžite zastaviť, pokiaľ krajiny nebudú plniť podmienky spojené s intervencia­mi ECB.

1 debata chyba