Štyri stovky najbohatších Američanov počas roka ešte viac zbohatli

Čistá hodnota majetku 400 najbohatších Američanov za posledný rok stúpla o 13 percent na 1,7 bilióna USD. V priemere na jedného je to rekordných 4,2 miliardy USD. Zoznamu najbohatších Američanov, ktorý zverejnil časopis Forbes, už 19. rok kraľuje Bill Gates, zakladateľ softvérového gigantu Microsoft.

20.09.2012 06:50
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Celková hodnota čistého imania skupiny najbohatších Američanov zodpovedá osmine ekonomiky Spojených štátov. Rast majetku o 13 percent je však omnoho vyšší, než celkový rast americkej ekonomiky, čo rozširuje priepasť medzi bohatými a chudobnými.

Majetok Gatesa sa vlani zvýšil o sedem miliárd na 66 miliárd USD. Za ním sa s majetkom 46 miliárd USD umiestnil šéf spoločnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett. Tretí skončil šéf výrobcu softvéru Oracle Larry Ellison, ktorý vlani zaznamenal najvyšší rast hodnoty majetku, a päticu najbohatších Američanov uzatvárajú bratia Charles a David Kochovci, ktorým patrí energetický a chemický konglomerát Koch Industries. Poradie v prvej päťke je rovnaké ako vlani, dodal Forbes.

Z prvej desiatky najväčších boháčov vypadli dve významné mená – kasínový magnát Sheldon Adelson a finančník George Soros. Neúspešný vstup sociálnej siete Facebook Inc. na burzu sa tiež podpísal na hodnote majetku zakladateľa a riaditeľa firmy Marka Zuckerberga. Čistá hodnota jeho majetku sa znížila o 8,1 miliardy USD, čo bol najvyšší prepad zo všetkých, na 9,4 miliardy USD a Zuckerberg klesol na 36. pozíciu zo 14. miesta pred rokom, napísala agentúra Reuters.

Najmladším na zozname je spoluzakladateľ Facebooku Dustin Moskovitz, ktorý má 28 rokov. Naopak, najstarším je 97-ročný David Rockefeller, vnuk ropného baróna Johna D. Rockefellera. V zozname je 45 žien, o tri viac ako pred rokom. Najvyššie postavenou ženou je Christy Waltonová z maloobchodnej firmy Wal-Mart, ktorá obsadila šiestu priečku.

Najviac bohatých zo zoznamu žije v Kalifornii, a to 87. Nasledujú štáty New York, Texas, Florida a Illinois. Z jednotlivých miest bohatých lákajú najviac New York, San Francisco, Dallas, Los Angeles a Houston.

Zoznam desiatich najbohatších Američanov
meno majetok (v mld. USD)
1. Bill Gates 66
2. Warren Buffett 46
3. Larry Ellison 41
4.-5. Charles Koch 31
4.-5. David Koch 31
6. Christy Waltonová & rodina 27,9
7. Jim Walton 26,8
8. Alice Waltonová 26,3
9. S. Robson Walton 26,1
10. Michael Bloomberg 25

Zdroj: Forbes

8 debata chyba