Juncker: Odchod Grécka z eurozóny by sa dal zvládnuť

Odchod Grécka z eurozóny by bol pre menovú úniu zvládnuteľný, hoci by nebol žiaduci. Povedal to v utorok v nemeckej televízii WRD luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý tiež predsedá Euroskupine, platforme stretnutí ministrov financií eurozóny.

07.08.2012 16:46
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Z dnešného pohľadu by to bolo zvládnuteľné, to ale neznamená, že je to žiaduce. Nieslo by to značné riziká, najmä pre obyčajných ľudí v Grécku,“ povedal Juncker. Na otázku, či môže kategoricky vylúčiť grécky „exit“ z eurozóny, Juncker povedal: „Najmenej do konca jesene áno. A potom tiež.“

Grécko začiatkom roka 2010 upadlo do dlhovej krízy a dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu pomoc 110 miliárd eur. Tá ale problém s dlhmi krajiny nevyriešila a tak v tomto roku sa medzinárodní veritelia dohodli s Gréckom nadruhom balíku pomoci vo výške 130 miliárd eur.

Atény však výrazne zaostávajú v plnení dohodnutého plánu úspor a reforiem, čo vyvoláva čoraz početnejšie dohady o ich odchode z menovej únie. Európski politici obhajovali v minulosti bezprecedentne nákladné záchrannej balíky pre Grécko tým, že jeho kolaps by viedol k panike na trhoch a strhol by do krízy ďalšie európske ekonomiky.

5 debata chyba