Paríž chce od únie, aby preverila dovoz kórejských áut

Európska únia sa začala zaoberať požiadavkou Francúzska, aby preverila dovoz automobilov z Južnej Kórey.

06.08.2012 15:05
Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6 Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

 Paríž požaduje, aby Brusel Soulu nariadil v predstihu ohlasovať každý plánovaný vývoz áut do krajín EÚ. To je prvý krok pred prípadným opätovným zavedením ciel. Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Južnou Kóreou bola pritom zavedená len pred rokom.

Predaj juhokórejských automobilov v Európskej únii za posledný rok vzrástol o 24 percent, a to aj za situácie, keď západoeurópsky trh zažíva pokles. Pod značným tlakom sa ocitli hlavne francúzskej automobilky, ktoré sú nútené prepúšťať. Napríklad PSA Peugeot Citroën, čo je najväčší výrobca áut vo Francúzsku, nedávno oznámil, že zatvorí továreň pri Paríži a prepustí približne 8 000 ľudí.

„Európska komisia potvrdzuje, že dostala od francúzskych úradov požiadavku, aby dohliadla na dovoz juhokórejských áut,“ uviedol hovorca komisára EÚ pre obchod John Clancy. „Komisia žiadosť pozorne skúma,“ dodal. Brusel by napríklad mohol žiadať, aby mu Kórea vopred oznamovala, koľko áut a kedy sa tamojšie automobilky chystajú do EÚ vyviezť.

Podiel na európskom trhu zvyšuje predovšetkým juhokórejský Hyundai Motor, ktorý má výrobnú základňu aj v Českej republike. Predaj sa ale darí zvyšovať aj jeho dcérskej spoločnosti Kia Motors. Tá vyrába na Slovensku.

5 debata chyba