Kaník: Diskusia o II. pilieri je vážnym stretom opozície a Smeru

V parlamente je v diskusii o druhom dôchodkovom pilieri podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovíta Kaníka vážny stret medzi vládnym Smerom a opozíciou.

03.08.2012 13:43
Ľudovít Kaník Foto: ,
Ľudovít Kaník
debata (316)

Ako povedal Kaník v piatok, ide totiž o jednu z najzásadnejších vecí. Ide o peniaze jeden a pol milióna sporiteľov a nielen ich. Ide o tri milióny ľudí, ktorých sa dotknú negatívne navrhované zmeny. „Snažíme sa dokázať, že nie sme bezmocní. Keby sa nám podarilo vzbudiť väčší záujem verejnosti, mohlo by sa nám podariť viac. Úplne úmyselne prerokovávame tento zákon v lete, aby tlak verejnosti bol čo najnižší. Je to absolútne priehľadné od Smeru-SD,“ vyhlásil Kaník.

Podľa Kaníka opozícia nevedie dopredu prehratý boj. „Mienime dlho diskutovať. Určite sa neponáhľame. Žiadne dovolenky nás nevyvádzajú z miery. Je možné, že budeme tento boj ťahať dlho,“ uviedol s tým, že Smer-SD babráckym a silovým spôsobom vedie boj, pričom využíva valec 83 poslancov a nekomunikuje na demokratickej úrovni s opozíciou.

Opozícia chce podľa Kaníka na odbornej úrovni hľadať cesty, aby bol baran celý, aj vlk sýty. „Rozumieme konsolidačnému úsiliu, len hovoríme, že nie sú vyčerpané všetky možnosti. Nesúhlasíme s tým, aby za všetko platili pracujúci občania tejto krajiny a ostatní sa len viezli,“ vyhlásil.

Podľa poslanca NR SR za Smer-SD Juraja Blanára čas ukázal, že spustenie dôchodkovej reformy vládou Mikuláša Dzurindu a vtedajším ministrom Ľudovítom Kaníkom nebolo na základe celopolitického a celospoločenského konsenzu, po ktorom volal Smer už vtedy. „Vtedy nás nepočúvali a systém nastavili najhoršie, ako sa dalo. Našou snahou je ochrániť ľudí. Dnes je jasné, že systém je zlý,“ povedal Blanár.

316 debata chyba