Dane z tabaku a palív miznú za hranicami

Časť očakávaného viac ako 23–miliónového výpadku zo spotrebných daní z palív pre autá a z tabakových výrobkov inkasujú susedia Slovenska.

29.07.2012 15:00
Sporenie, peniaze, euro, investície Foto:
Ilustračné foto
debata (61)

Inštitút finančnej politiky včera zverejnil, že štát získa z tabaku a tabakových výrobkov oproti poslednej prognóze z februára o 9,9 milióna eur menej. Na daniach z automobilových palív má byť výpadok ešte vyšší, blíži sa k 13,4 milióna eur.

„V prípade spotrebnej dane z minerálnych olejov a tabakových výrobkov ide najmä o reakciu dopytu na vysoké ceny, prípadne zvyšujúca sa cezhraničná turistika,“ napísal inštitút v najnovšej prognóze.

Tieto úvahy potvrdzuje napríklad aj starostka oravskej obce Skalité, Andrea Šimurdová (HZDS). „Všimla som si, že obyvatelia chodia na nákupy za hranice čoraz viac. Spravia tam veľký nákup, natankujú a ušetria tak možno aj desiatky eur,“ mieni Šimurdová.

Medzi nákupných turistov patrí aj Žilinčanka Denisa, ktorá býva v Petržalke. „Každý mesiac chodím do neďalekého Maďarska nakupovať päťdesiat škatuliek cigariet. Ešte nedávno som tam aj tankovala plnú nádrž benzínu, v súčasnosti sa to však neoplatí,“ vysvetľuje Denisa.

Napríklad 19–kusová škatuľka cigariet Golden Gate aktuálne stojí v Maďarsku 670 forintov, čo je v prepočte asi 2,3 eura. Cigarety rovnakej značky sú na Slovensku drahšie o tridsať centov. Lacnejšie ako na Slovensku sú aj porovnateľné cigarety Route 66 v Poľsku, kde za ne ľudia platia asi 2,47 eura a v Česku je to približne 2,56 eura.

Presnejšie údaje o poklese predajnosti cigariet by mohli poskytnúť slovenskí dovozcovia tabakových výrobkov. Z obáv pred konkurenciou to však zásadne nerobia. Klára Priecelová, zástupkyňa Imperial Tobacco Slovakia, však predpoklady o zväčšení nákupnej turistiky potvrdzuje.

„Očakávaný výpadok príjmovzo spotrebnej dane tabakových výrobkov je podľa nášho odhadu spôsobený poklesom celkového trhu cigariet a nárastom cezhraničných nákupov,“ vraví Priecelová.

Kým výrobcovia cigariet presnejšie údaje o predajnosti nechcú poskytnúť, najnovšie dostupné dáta zo Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu signalizujú pokles spotreby na Slovensku. Kým v januári a februári sa predávalo viac nafty ako o rok skôr, v marci sa objem predaného paliva znížil o 2,6 percenta a v apríli o 1,6 percenta. Objem predaného benzínu klesal počas prvých štyroch mesiacov neustále.

Slovensko má totiž pre vysoké dane prakticky neustále najvyššie predajné ceny benzínu spomedzi okolitých štátov. Napríklad v Poľsku je benzín Natural 95 aktuálne lacnejší o viac ako sedemnásť centov. Medzi najdrahšími v regióne bola ešte nedávno aj slovenská motorová nafta. V súčasnosti je však lacnejšia oproti slovenskej iba nafta v Poľsku, rozdiel v cene za liter je asi šesť centov. Česi, Maďari i Rakúšania tankujú drahšiu naftu ako Slováci, pričom na juh od Slovenska za ňu platia šoféri o desať centov viac.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba