Manažérka s čudnou minulosťou je naspäť v štátnej firme

Členka niekdajšieho vedenia štátnej akciovky, s ktorou médiá v minulosti spájali viacero káuz, sa po výmene garnitúry vrátila do výkonnej funkcie.

08.07.2012 12:00
Bratislavská teplárenská Foto:
Do Bratislavskej teplárenskej sa vrátili niektorí nominanti z čias prvej vlády Smeru.
debata (115)

Ide o Ruženu Lovásovú, ktorá bola za prvej Ficovej vlády nominantkou Smeru v Bratislavskej teplárenskej spoločnosti na pozícii podpredsedníčky predstavenstva a vo firme zároveň šéfovala ekonomike.

Firemným financiám šéfuje od začiatku júla opäť. „Som vrchnou riaditeľkou úseku ekonomiky,“ spresňuje Lovásová. Otázniky nad svojou činnosťou však vysvetľovať nechce.

Pochybnosti sa začali vynárať po tom, čo Lovásová v mene firmy podpísala stotisíckorunový dar pre známeho brnianskeho plastického chirurga Pavla Brychtu. Lekár v Brne skrášľuje aj bohaté Slovenky. „Bol to obyčajný dar lekárovi,“ podotýka Lovásová, ktorá odmieta, že by si u neho dala spraviť plastickú operáciu. „Vôbec to nie je pravda, bolo to úplne inak,“ tvrdí. Vysvetliť, prečo Bratislavská teplárenská spoločnosť sponzorovala práve brnianskeho plastického chirurga, však nová šéfka ekonomiky odmieta.

Generálny riaditeľ teplárne Vladimír Raček, ktorého na šéfovskú stoličku za prvej Ficovej vlády dosadil Smer a v súčasnosti obsadil miesto po výhre v konkurze, sa včera k dosadeniu Lovásovej nevyjadril. Firemná hovorkyňa Erika Farkasová prisľúbila, že odpovie v pondelok.

Zástupca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič podotýka, že vedenie teplárne „nepovažovalo minulosť pani Lovásovej a medializáciu pri výbere za diskvalifikačnú, keďže nespôsobila škodu spoločnosti ani Slovensku a nezrovnalosti boli v danom čase vyriešené“. Časť daru totiž lekár napokon vrátil.

Lovásovú chcela v roku 2010 dosadiť strana Most do štátnej teplárne v Trnave. Po upozornení na jej minulosť však nomináciu strana stiahla a Gábor Gál (Most) priznal, že pokus o nomináciu bol chybou.

Darovanie peňazí plastickému chirurgovi totiž nebol jediný problém v Bratislavskej teplárenskej za čias Lovásovej pôsobenia. Za prvej vlády Roberta Fica firma obchodovala s finančnými skupinami, ktoré vtedy čelili kritike premiéra. Napríklad v roku 2008 predala firma lukratívne pozemky v centre Bratislavy skupine Penta za vyše 33 miliónov eur a následne výnos presunula do J&T Banky.

Vtedajšie vedenie Bratislavskej teplárenskej sa však zviditeľnilo aj predtým. Manažéri si rozdelili na odmenách za rok 2006 sumu 3,5 milióna korún, hoci do teplárne nastúpili len pár týždňov predtým. Nominanti predchádzajúcej vlády, ktorí viedli podnik väčšinu roka 2006, odmeny z firemného zisku nedostali. Na predné strany novín sa tepláreň dostala aj koncom roka 2008, keď chcela presadiť zdraženie tepla o 28 percent. Nárast cien vtedy stopol premiér Fico aj na úkor strát firmy.

Vedenie firmy čelilo kritike aj za to, že platilo manažérom členské karty v exkluzívnom klube pre milionárov, kde je členské na rok okolo sedemtisíc eur. Lovasová tvrdí, že zmluvy s luxusným klubom firma zdedila po predchodcoch, ktorí boli dosadení počas druhej Dzurindovej vlády.

Z pozície podpredsedníčky predstavenstva musela Lovásová odísť po nástupe Radičovej vlády a firma jej musela firma vyplatiť vysoké odstupné. Oficiálni predstavitelia teplárne i Fondu národného majetku neposkytli podrobné informácie o odstupnom, Lovásová si však mala po odchode odniesť údajne zhruba 98-tisíc eur.

Napriek tomu Lovásová tvrdí, že je osobou na správnom mieste. „Myslíte si, že generálny riaditeľ by si do firmy zobral nelojálneho a neodborného zamestnanca?“ pýta sa. Profesijný životopis však denníku Pravda odmietla poskytnúť. „Som radový zamestnanec, nie štatutár. A navyše som nikomu nič zlé neurobila,“ uzatvára manažérka.

115 debata chyba