Krach eurozóny by na Slovensku poslal do mínusu mzdy i ekonomiku

Ministerstvo financií vyrátalo, že v prípade stupňovania dlhovej krízy v periférnych krajinách a vystúpenia niektorých krajín z eurozóny, by ekonomika Slovenska mohlo v budúcom roku klesnúť o 3,9 percenta. Tohtoročný rast by sa skresal iba na 0,4 %. Tento scenár však považujú za málo pravdepodobný.

15.06.2012 13:19
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Nominálna mzda by v tomto roku rástla iba o 1,5 % a v budúcom by platy dokonca klesli o 3,1 % a miera nezamestnanosti by stúpla z tohtoročných 14,1 % na 15,1 % v budúcom roku. Spomalenie hospodárstva by pritom podľa ministerstva vyústilo aj do spomalenia rastu spotrebiteľských cien v budúcom roku na 1,1 %.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Analytici rezortu financií v tomto scenári pritom počítali s kumulatívnym poklesom hrubého domáceho produktu eurozóny o 3,5 % v roku 2013, s poklesom cien ropy na 95 dolárov za barel a so znehodnotením kurzu eura na 1,1 USD/EUR.

Predpokladali tiež pokles zahraničných cien v súvislosti s recesiou v podobnej miere ako v kríze v roku 2009, zvýšenie rizikovej prirážky na dlhodobých úrokových sadzbách na Slovensku, posilnenie kurzu eura voči menám okolitých krajín. Takýto scenár je však podľa rezortu financií extrémny a neočakáva ho.

„Ministerstvo financií SR pokladá podobný vývoj vonkajšieho prostredia naďalej za veľmi málo pravdepodobný,“ uvádza sa v prognóze.

Ministerstvo má však aj optimistickejší scenár, v novej prognóze zvýšila odhad rastu hospodárstva v tomto roku až nad 2,5 percenta (viac v článku Štát ráta s vyšším rastom).

19 debata chyba