Fico o návrhoch opozície na šetrenie: 'Nemajú páru, čo by robili'

Slovensko potrebuje znížiť v tomto a budúcom roku deficit o 1,8 miliardy eur, návrhy opozície by priniesli maximálne 180 miliónov, tvrdí premiér Robert Fico o návrhoch opozičných strán, ako znížiť deficit verejných financií.

08.06.2012 14:18 , aktualizované: 15:08
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (561)

Slovensko prijalo medzinárodný záväzok, že bude konsolidovať verejné financie a v roku 2013 sa deficit verejnej správy zníži pod tri percentá HDP. Musela by to urobiť každá vláda – pravicová, ľavicová alebo technokratická, uvidol Fico. Podľa neho to znamená, že treba znížiť deficit rozpočtu o 300 miliónov v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013.

Premiér uviedol, že nechal vyčísliť Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií návrhy opozičných strán, ktoré mu poslali. Takýmto spôsobom by sa dalo ušetriť maximálne 180 miliónov eur, tvrdí Fico a skonštatoval, že opozičné strany „nemajú ani páru, čo by robili“. Podľa Fica okrem zvýšenia DPH nemajú nič, ale touto cestou ísť vláda nechce.

Opatrenia strany Most-Híd vyčíslil na 130 miliónov, SDKÚ na 50 miliónov (ďalšie opatrenia nie sú zatiaľ vyčíslené), KDH a SaS nič.

Návrhy KDH sú podľa Fica fikcia. Nič z toho nie je možné zrealizovať v priebehu roku 2012, iba obmedzenie sociálnych dávok. KDH pokladá za bohatú rodinu už takú, ktorá má príjem 1500 eur, uviedol Fico. To by postihlo veľa ľudí a vláda nechce ísť cestou, že takýmto príjmovým skupinám siahne na dávky. To isté sa týka aj opatrení Mostu, ktoré by postihlo lepšie zarábajúcich.

„Merali sme to štyrikrát. Akonáhle sa dotkneme rodiny, kde jeden zarába priemernú mzdu, dotýkame sa množstva ľudí,“ povedal premiér. Podľa ministra financií Petra Kažimíra na Slovensku horných desať percent zarábajúcich má mediánový priemer 2000 eur. Niektoré opatrenia vlády, napríklad progresívna daň alebo zvýšenie odvodových stropov, sa dotknú najmä tých, čo zarábajú najviac.

SaS ponúklo podľa premiéra expertný tím – Jozefa Kollára a Jozefa Mihála. „Inštitút finančnej politiky mi povedal, že nevedia zhodnotiť význam pána Kollára a Mihála, pretože nič nenavrhli,“ povedal Fico.

Premiér nedostal oficiálne stanovisko Obyčajných ľudí a Nezávislých ľudí, ale prišiel list od poslanca Alojza Hlinu, ktorý navrhuje napríklad zriadenie špeciálneho daňového úradu alebo suchozemský prístav v Čiernej nad Tisou, podľa Fica to však nerieši momentálnu sitáciu.

Fico chce ešte raz pozvať predsedov opozičných politických strán k tejto téme na rokovanie v priebehu budúceho týždňa.

561 debata chyba