Druhý pilier prejde na model podobný českému

Ľuďom bude do druhého piliera odchádzať výrazne menej peňazí ako doteraz. Súčasný 9-percentný odvod klesne podľa informácií Pravdy na tri až štyri percentá.

29.05.2012 20:00 , aktualizované: 30.05.2012 08:00
Euro, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (152)

Premiér Robert Fico zároveň chce, aby ľudia mali od januára budúceho roka možnosť ďalšie dve percentá si doplácať dobrovoľne. O dobrovoľný príspevok na budúcu penziu zároveň bude možné znížiť základ dane. Pripoistenie k druhému pilieru začína fungovať aj v susednom Česku.

Teraz zamestnanec pri hrubej mzde 850 eur dáva sociálne odvody do druhého piliera v sume 76,50 eura a rovnakú sumu odvádza do Sociálnej poisťovne. Po novom by napríklad pri 4-percentnom odvode išlo do druhého piliera z výplaty 34 eur. Ak by sa zamestnanec rozhodol v záujme vyššej budúcej penzie dať ďalšie dve percentá do druhého piliera, základ dane by sa mu znížil o 17 eur a na dani by takto pracovník ušetril mesačne asi 3,50 eura. Pripoistenie by tak dosiahlo 17 eur a pracovníkovi by klesol plat o 13,50 eura.

Zmeny v utorok potvrdil Fico po rokovaní so sociálnymi partnermi. „Sú návrhy na zníženie príspevku do druhého piliera a návrh pripoistiť si zostatok. Kombinácia zostatku a pripoistenia by dosiahla päť alebo šesť percent,“ povedal Fico.

Vláda sa podľa neho pri sporení rozhodla pre český model s tým rozdielom, že Česi si môžu odvádzať tri percentá do druhého piliera len za podmienky, že ďalšie dve percentá odvedú ako pripoistenie. Na Slovensku bude podľa Fica pripoistenie dobrovoľné.

„Počíta sa aj s daňovou motiváciou, keď príspevok na pripoistenie by sa odpočítaval od základu dane,“ doplnil minister financií Peter Kažimír. Zmenami by sa parlament mal zaoberať na júlovej schôdzi.

Premiér tvrdí že súčasný druhý pilier je neudržateľný, keďže štát si musí pre výpadky v Sociálnej poisťovni za 4-percentné úroky požičiavať na dotovanie systému ročne takmer 900 miliónov eur. Ide o dôsledok toho, že v roku 2010 sa na zmenu systému minuli peniaze z privatizácie SPP a vlády sa v minulosti na to nepripravili.

Po znížení odvodov do druhého piliera siahajú aj iné štáty a Európsky štatistický úrad už Slovensku dovolil túto cestu konsolidácie. Za každé znížené percento by do štátnej kasy malo prísť ročne 100 miliónov eur.

V budúcnosti môže mať štát s oslabeným druhým pilierom problém s udržateľnosťou penzijného systému. Pri starnutí obyvateľstva totiž oslabený druhý pilier bude viac tlačiť na predlžovanie veku odchodu do dôchodku či na nižšie penzie.

Predstavitelia Smeru to pripúšťajú, zároveň však upozorňujú, že teraz v čase krízy a nutnosti znižovať dlhy si štát taký silný druhý pilier nemôže dovoliť. Či sa odvody do druhého piliera v budúcnosti zvýšia, je otázne. Dlhodobo chce Smer problém starnutia obyvateľstva a penzií riešiť lepšou politikou pri vzdelávaní a zamestnanosti.

Opozícia snahu oslabiť druhý pilier kritizuje. Exminister práce Jozef Mihál (SaS) tvrdí, že druhý pilier je nevyhnutný na to, aby ľudia o dvadsať až tridsať rokov dostávali slušné dôchodky. Podľa rôznych analýz, ak by sa nepodarilo zvýšiť zamestnanosť starších ľudí, terajší tridsiatnici by pri oslabenom druhom pilieri odchádzali do dôchodku možno až vo veku 70 rokov.

Dôchodkový vek by sa však mierne zvyšoval, zo súčasných 62 rokov, aj s druhým pilierom, keďže ľudia sa dožívajú čoraz viac a pôrodnosť, naopak, klesá.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba