Misia MMF pokladá Slovensko za silné, prognózuje mu vysoký rast

Misia Medzinárodného menového fondu, ktorá dva týždne skúmala slovenskú ekonomiku, považuje krajinu za konkurencieschopnú, so silnými základmi.

29.05.2012 13:40
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Podľa šéfky misie na Slovensku Darie Zakharovej výkon slovenskej ekonomiky potešil. V I. štvrťroku podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu medziročne stúpla o 3,1 percenta. Fond prognózuje rast za celý rok na úrovni 2,6 percenta a v roku 2013 až 3,5 percenta.

Fond považuje rast za relatívne zdravý v porovnaní s inými krajinami eurozóny. Slovensko je podľa Zakharovej konkurencieschopné, má silné základy, pomerne nízku úroveň verejného dlhu a silné napojenie na Nemecko. Rizikom pre krajinu môže byť celkový vývoj v eurozóne, ktorá sa potýka s problémami.

Po poklese defictu v roku 2011 sú zdroje plošného šetrenia vyčerpané alebo veľmi limitované, uviedol minister financií Peter Kažimír. Misia vníma opatrenia na strane príjmov ako realistické a vhodné, dodal. 

Fond nevidí problémy v slovenskom bankovom systéme, je dobre kapitalizovaný a likvidný. MMF však pripomína, že je potrebný neustály dozor, lebo riziká môžu prichádzať zvonka.

Vo fiškálnej oblasti fond podporuje cieľ zníženia deficitu rozpočtu pod tri percentá výkonu ekonomiky. Nemá problém ani s oslabením druhého piliera, ale odporúča, aby sa zároveň s jeho zmenami menili aj parametre I. piliera. Slabší II. pilier zvýši záväzky vlády do budúcnosti, takže je nutné súčasne urobiť zmeny v priebežnom systéme, aby bol dôchodkový systém na Slovensku udržateľný.

V štrukturálnej oblasti fond považuje za riziko vysokú nezamestnanosť a podporuje kroky vlády v oblasti posilnenia odborného vzdelávania, aby sa vyšlo v ústrety požiadavkam pracovného trhu.

Zvýšenie dane z príjmu pre firmy z 19 na 23 percent môže mať vplyv na hospodársky rast. Krátkdodobý dopad zvýšenia daní však bude obmedzený, predpokladá fond a pokladá za dôležité, aby zvýšenie daní bolo spojené so zlepšovaním podnikateľského prostredia.

„Sme presvedčení, že sa treba zamerať na trvalú fiškálnu konsolidáciu, a opatrenia vlády k tomu smerujú. Najmä ak budú sprevádzané s reformami, hlavne 1. dôchodkového piliera. Zvýšenie dane môže niektoré subjekty odradiť, ale uvedomujeme si, že nástroje, ktoré sa dajú použiť, sú obmedzené a hlavným cieľom je fiškálna konsolidácia,“ uviedla Zakharová.

11 debata chyba