O BMW na Slovensku sa opäť hovorí, automobilka to vraj skúma

Mexiko, Slovensko, Maďarsko - to majú byť podľa informovaného zdroja agentúry Reuters štáty, o ktorých BMW uvažuje pri stavbe nového závodu.

18.05.2012 15:34
BMW
debata (43)

Nemecký výrobca luxusných vozidiel Bayerische Motoren Werke (BMW) zvažuje výstavbu nových výrobných závodov v zahraničí. Agentúre Reuters to povedal informovaný zdroj, podľa ktorého pripadá do úvahy Mexiko, ale zvažujú sa aj lokality v strednej a východnej Európe. Mali by medzi nimi byť aj slovenské Košice a maďarský Miškolc.

Automobilka odmietla správu komentovať. Podobnú informáciu mal tiež denník Handelsblatt. O Slovensku sa pritom nehovorí prvýkrát, špekulácie na túto tému sa tento mesiac už raz objavili. Automobilka aj vtedy poprela, že by o výstavbe uvažovala.

Rovnako ako iné automobilky, aj BMW predpokladá, že dopyt po autách sa v budúcnosti bude rýchlejšie zvyšovať v zahraničí než na jej domácom trhu a všeobecne v západnej Európe. Tam odbyt nepriaznivo ovplyvňujú okrem iného aj dopady dlhovej krízy.

BMW chce postaviť výrobný závod v Brazílii, vedenie automobilky ale varovalo, že si môže zámer ešte rozmyslieť. Záležať bude na politike novej vlády. Automobilka má obavy, aby nová vláda nesiahla k opatreniam, ktoré by firme nedovolili vyrábať rentabilne.

O zámere postaviť výrobný závod v Mexiku v apríli informovala aj iná nemecká automobilka Audi. Tá patrí do skupiny Volkswagen a pohybuje sa v rovnakej časti trhu ako BMW. Chce využiť lacnejšiu pracovnú silu a výhodné úľavy. Audi a BMW sú v Nemecku tradične úhlavnými rivalmi.

43 debata chyba