Šéfovia železníc mali blízko k silným finančníkom

Nové vedenie troch železničných spoločností malo v minulosti blízko k vplyvným podnikateľom. Ide o šéfov nákladného železničného Carga, Železníc SR, ktoré spravujú koľajnice a stanice, a osobného prepravcu - Železničnej spoločnosti Slovensko. Šéfov na železniciach vymenoval minister dopravy Ján Počiatek (Smer).

26.04.2012 20:00 , aktualizované: 27.04.2012 08:00
železnice, vlak Foto:
Železničné firmy majú po výmene vlády nové vedenie.
debata (54)

Nákladnej doprave Cargu šéfuje po novom Vladimír Ľupták, ktorý pracoval do roku 2000 ako ekonomický riaditeľ a člen predstavenstva v terajšom Mondi SCP, za ktorým figuruje vplyvný podnikateľ Milan Fiľo. Ľupták do roku 2004 zastával aj pozíciu šéfa dozornej rady aj v ďalšej Fiľovej firme – Eco–Invest. Denník Pravda v tejto súvislosti včera oslovil Ľuptáka cez komunikačné oddelenie spoločnosti Cargo, ktoré však odpoveď k väzbám nového šéfa Carga neposlalo.

V ružomberských papierňach pôsobil do roku 2002 na podobnej pozícii ako Ľupták aj terajší nový riaditeľ Železníc SR Štefan Hlinka. Hlinka je staronovým šéfom na železniciach, pretože na túto pozíciu ho nominoval v minulosti aj bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer). Otázku, či ho pri riadení štátnej firmy neovplyvní fakt, že kedysi pre Fiľa pracoval, považuje Hlinka za bezpredmetnú.

„Posledných 10 rokov pracuje pán Hlinka na Železniciach SR,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Dana Šinková.

Na Hlinku sa počas jeho šéfovania zniesla veľká vlna kritiky za to, že železnice skončili v strate. Kým tie dostali dotáciu 136 miliónov eur a takmer 70-miliónový úver, on mal napríklad za rok 2009 príjem vyše stotisíc eur.

Milan Fiľo je silným hráčom najmä v oblasti papierenského priemyslu, v susednom Česku vlastní sieť bankomatov. Terajšieho premiéra Roberta Fica (Smer), ako aj iných politikov sprevádzal na zahraničných cestách.

Štátnym osobným vlakom po novom šéfuje Pavol Gábor. V minulosti pôsobil v ŽOS Zvolen, ktorá patrí pod vplyvného podnikateľa Vladimíra Poóra. ŽOS sa sústreďujú na opravy železničných vagónov.

Vladimír Poór figuruje vo firmách spojených s farmáciou a železničnou dopravou. Jeho meno sa spomínalo v minulosti pri preverovaní tunelovania Nafty Gbely. Exminister Vážny sa s Poórom poznal, nehovoril však o ňom ako o blízkom známom.

Rezort dopravy pod vedením Počiatka je presvedčený o tom, že do železníc boli vybraní dobrí manažéri. „Kládli sme dôraz najmä na odbornosť a predchádzajúce pracovné skúsenosti kandidátov v týchto sektoroch. Minister plánuje úzku spoluprácu a pravidelné časté stretávanie s topmanažérmi podriadených organizácií,“ odkázal ministrov hovorca Martin Kóňa.

Vedenie sa vymenilo aj v Národnej diaľničnej spoločnosti. Jána Kotuľu vystriedal na šéfovskej stoličke prevádzkový riaditeľ diaľničiarov Milan Gajdoš. Len pár dní od nástupu do úradu odvolal Počiatek šéfa Slovenskej správy ciest Pavla Pavláska a dočasne ho zastupuje ekonomická riaditeľka Jana Janotová. Personálne zmeny zrejme neobídu ani Slovenskú poštu, ktorej šéfuje Marcela Hrdá.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba