Potraviny dražejú a spomaľujú ekonomiku

Zdražovanie potravín pokračuje aj začiatkom tohto roku. Priemernej štvorčlennej rodine vytiahol neočakávane rýchly rast cien z vrecka ďalších 50 eur mesačne.

26.04.2012 12:00
Platba, obchod, terminál, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Keďže platy rastú pomalšie, ľudia nezačali viac nakupovať a obchodníkom sa nezdvihli tržby. Nepomôžu tak tento rok rozbehnúť rast ekonomiky a zmenšiť dieru vo verejných financiách.

V obchodoch si spotrebiteľ priplatí za základné druhy potravín, ako sú vajcia, šunka, syr či cukor. „Na čelo rebríčka sa v marci dostali vajcia, ktorých cena medziročne vzrástla o vyše 66 percent. V porovnaní s februárom tohto roka došlo k nárastu ceny o polovicu. Za vajcami nasledovala káva s medziročným nárastom ceny o vyše tretinu a cukor, ktorý oproti marcu minulého roka zdražel o necelú štvrtinu,“ vyratúva analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Kým ešte vlani analytici očakávali, že ceny potravín sa tento rok zvýšia zhruba o dve percentá, teraz predpoveď zdvihli na 3,3 percenta. „Pokračujúce zdražovanie potravín je prekvapujúce, keďže ceny na svetových trhoch klesajú. Ide o dozvuky minuloročného rastu cien potravín na svetových trhoch. Maloobchody upravujú ceny až s niekoľkomesačným oneskorením,“ vysvetlil analytik spoločnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Celkovo sa zdvihli ceny všetkých tovarov a služieb v slovenských obchodoch v prvých troch mesiacoch tohto roka o 3,9 percenta. Údaje európskeho štatistického úradu Eurostat ukázali, že inflácia na Slovensku je jedna z najvyšších spomedzi krajín únie. Mesačné výdavky rodiny s dvomi deťmi, ktorá nakupovala do domácnosti rovnaké tovary, na aké je zvyknutá, sa vyšplhali na 1 400 eur.

„Aj v najbližších mesiacoch predpokladáme na Slovensku pretrvanie vysokej inflácie. Dôvodom sú predovšetkým drahé energie, ktoré ovplyvňujú náklady na bývanie i transport,“ tvrdí Tomčiak.

Pokračuje preto pokles spotreby domácností a tržieb obchodníkov, ktorý sa začal po vypuknutí krízy na jeseň 2008. Aj minulý rok bol z hľadiska maloobchodných tržieb neúspešný a skončil sa v prepade o 2,8 percenta. V úvode tohto roka sa už situácia stabilizovala. Vo februári rástol maloobchod o dve percentá. „Ide zatiaľ iba o opatrné zlepšenie, a preto aj v odhadoch na nasledujúce mesiace zostávame opatrnejší a za celý rok 2012 očakávam tržby porovnateľné s rokom 2011,“ dodal Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko.

Za rastúcou infláciou stojí podľa analytika X–Trade Brokers Kamila Borosa aj politika Európskej centrálnej banky. „V ekonomike nič nie je zadarmo a za zachraňovanie eurozóny prostredníctvom centrálnej banky teda platíme všetci, a to cez vyššie ceny,“ vysvetlil.

Boros za najväčší problém považuje ustavičné prilievanie nových peňazí do obehu. "Tým, že vzrastie množstvo peňazí v ekonomike, celkové bohatstvo spoločnosti nestúpne, pretože vzrastie len objem papierikov, jednotiek a núl, a nie objem reálneho kapitálu, čo má za následok rast cien a prerozdeľovanie bohatstva, dodal.

Z inflácie podľa analytika ťažia banky a štáty, ktoré sa k novým peniazom dostanú ako prvé a kupujú ich najlacnejšie, a zadlžení. Prerábajú na nej, naopak, bežní ľudia, ktorí sa k novým peniazom dostanú ako poslední a inflácia znehodnocuje ich úspory.

Boros očakáva, že sa kríza ešte môže prehĺbiť a naštartovať aj nákupnú turistiku v zahraničí, čo bude mať za následok slabší domáci dopyt. „V tom čase majú meny okolitých krajín tendenciu oproti euru slabnúť, čo zlacní nákupy v týchto krajinách pre Slovákov,“ zdôvodnil. Za nákupmi navyše láka Maďarsko, ktorého ekonomika prechádza veľkými problémami. „Pokiaľ sa im nebude dariť zatvárať diery v rozpočte, môže forint ešte viac oslabnúť, čo by tiež zlacnilo pre Slovákov nákupy v Maďarsku,“ uviedol Boros.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba