Tesne po voľbách dal SPP zákazku právnikom

Zástupcovia štátu spolu s nominantmi zahraničných privatizérov odsúhlasili v SPP iba pár dní po parlamentných voľbách podľa nového ministra hospodárstva Tomáša Malatinského zvláštny obchod.

17.04.2012 12:00
SPP
Slovenský plynárenský priemysel
debata (20)

Plynári sa totiž rozhodli, že v osemnástich súdnych sporoch proti rozhodnutiam Rady pre reguláciu o cenách plynu ich už nebudú zastupovať vlastní právnici, ale advokáti vybratí bez verejného tendra. Interní právnici SPP pritom spory doviedli takmer až do súdnej siene.

Za externých právnikov hlasovali aj zástupcovia štátu nominovaní stranou SaS. Zákazku dostala právnická kancelária Dedák & partners, ktorá má medzi referenciami aj firmu Saatchi & Saatchi Praha. Pre slovenskú pobočku siete Saatchi & Saatchi v minulosti pracoval Juraj Miškov (SaS), ktorý po odchode z firmy šéfoval ministerstvu hospodárstva nominujúcemu zástupcov štátu do predstavenstva firmy. V súčasnosti už bývalý minister odmieta, že vydal pokyn, aby SPP uzavrel obchod s kanceláriou.

„Vedel som, že Slovenský plynárenský priemysel vyberá právnickú kanceláriu, ale vôbec som sa v tom neangažoval. Taktiež treba povedať, že slovenská a česká pobočka Saatchi & Saatchi sú úplne nezávislé,“ mieni Miškov. Jedným dychom však dodáva, že zástupcovia štátu mali jediný pokyn – aby hlasovali v súlade s verejným záujmom a v súlade s hodnotami, ktoré rezort hospodárstva presadzoval, medzi ktoré podľa exministra patrí „predovšetkým transparentnosť“.

Advokátsku kanceláriu plynári oslovili priamo, aby zaslala cenovú ponuku. Prečo si vybrali tento spôsob, prezradiť nechcú. „Naša spoločnosť sa k súdnym sporom nevyjadruje,“ odpovedá hovorca SPP Peter Bednár. Vysvetliť to nechcel ani člen predstavenstva Vladimír Klimeš (SaS). „Nevyjadrím sa,“ mieni Klimeš. Vyjadrovať sa podľa vlastných slov nemôže ani jeden z právnikov advokátskej kancelárie Dedák & partners Tomáš Kamenec.

Malatinský (nominant Smeru) uzavretie zmluvy považuje za zvláštne. „Stretnutie so zástupcami zahraničného akcionára budeme mať dúfam ešte tento týždeň. Od vlády som dostal úlohu, aby som preskúmal situáciu v SPP,“ podotýka.

Náklady na zastupovanie súkromnými advokátmi sa do cien plynu pre domácnosti nepremietnu. Podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka (nominant Smeru) si ich totiž firma nemôže uviesť medzi takzvanými oprávnenými nákladmi. Občania sa však na zisk advokátskej firmy zložia nepriamo. Štát totiž v SPP vlastní 51 percent a polovica z nákladov na zastupovanie tak nepôjde na dividendy pre štát.

Osemnásť rozhodnutí regulačnej rady bolo vydaných počas vlády Ivety Radičovej (SDKÚ), keď zástupcov štátu do predstavenstva firmy dosadilo ministerstvo hospodárstva ovládané SaS. Napadnuté rozhodnutia vydala Regulačná rada po tom, čo sa zástupcovia SPP odvolali proti rozhodnutiam Úradu pre regulačných odvetví o nepovolení žiadaného zvýšenia cien plynu pre domácnosti. Je možné, že ak by štát v sporoch prehral, v hre by bola arbitráž proti Slovensku. Výsledkom sporov tiež môže byť zdraženie plynu o desiatky percent či platenie náhrad v desiatkach miliónov eur štátom.

Pritom v inom spore o ceny elektriny už v súčasnosti hrozí, že štát bude musieť platiť odškodné.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba