Kouřil: Sporitelia nemajú dôvod utekať z II. piliera

"Nemyslím si, že sporitelia budú utekať z II. piliera. Prvý pilier je dlhodobo neudržateľný. Dnes je zásluhový, postupne bude stále viac solidárnejší, čo v dlhodobom horizonte znamená, že všetci dostanú skoro rovnaké dôchodky," uviedol Viktor Kouřil z Asociácie dôchodcovských správcovských spoločností (ADSS) v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk.

17.04.2012 06:48 , aktualizované: 10:08
Viktor Kouřil Foto:
Viktor Kouřil
debata (171)

„Uvedomte si, že o 10 rokov tu bude o 250 000 zames­tnaných menej a zároveň o 250 000 dôchodcov viac. Pri dnešnom priemernom dôchodku 374 eur to znamená vyššie ročné náklady o viac ako miliardu eur,“ povedal Kouřil.

Ak by vláda chcela zmeniť pomer odvodov do druhého piliera (teraz z hrubej mzdy odvádza sporiteľ 9 percent), nemalo by ísť do neho menej ako 6 percent, odporúča.

„Optimálne je pomer zachovať, ale je pravdou že pri príprave zákona, ešte za ministrov Keltošovej a Magvašiho, sa nikdy nepočítalo s viac ako 6 percentami, a to postupne. Pokiaľ však dnes znížite percento povedzme na 6 percent – tak to znamená, že si približne 1,5 milióna sporiteľov nasporí o tretinu menej a štát, nie dnes, ale v budúcnosti, bude musieť nájsť viac peňazí na dôchodky. Čiže ani sporitelia ani budúce vlády šťastné nebudú. Na druhej strane treba rokovať a chápať aj dnešné podmienky, v ktorých sa vláda pohybuje a dohodnúť nejaké prechodné ústavné riešenie,“ uviedol Kouřil.

Pýtali ste sa Viktora Kouřila na II. penzijný pilierOdpovede na všetky otázky nájdete TU

171 debata chyba