Malatinský: Budem ďalej konať pre fabriky

Tomáš Malatinský ako šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR kritizoval daňové úľavy pre zahraničných investorov a žiadal viac podpory pre slovenských podnikateľov. Teraz pripúšťa, že ako minister nominovaný Smerom bude síce ďalej podporovať zamestnávateľov, ale svoje predstavy bude musieť zladiť s tým, aký program si vláda zvolí.

04.04.2012 15:11
Tomáš Malatinský Foto:
Tomáš Malatinský
debata (8)

Jedna z prvých úloh, ktoré budete riešiť, je investičná pomoc pre Samsung. Ako budete postupovať?
Zamestnávatelia majú nejaké postoje. Ale neviem, či sú kompatibilné s tým, na čom sa budeme dohadovať vo vláde.

Čiže pripúšťate, že Samsung by mohol dotácie dostať?
Neviem na túto otázku momentálne odpovedať. Počkám si, kým budem mať kompletné podklady, čo by malo byť čoskoro. Neviem však povedať kedy presne.

Doteraz ste pôsobili najmä v súkromnej sfére. Prečo ste ponuke na obsadenie ministerského kresla neodolali?
Vedel som, že to bude dlhá a ťažká cesta. Povedal som si ale, že mám príležitosť konanie štátu nielen kritizovať, ale mám možnosť skúsiť niečo urobiť. Uvidíme, či sa mi to podarí.

Aké sú vaše plány s rezortom hospodárstva?
Dosiahnuť presadenie predstáv, ktoré sme mali ako zamestnávatelia. Budeme ale, samozrejme, s vládou hľadať maximálny prienik.

V oblasti energetiky vás čaká prijatie tretieho liberalizačného balíčka. Kedy si myslíte, že by bolo reálne, aby vstúpil do života a pomohol tak regulačnému úradu pri znižovaní cien energií?
Prešlo iba pár chvíľ, čo vedenie strany Smer odsúhlasilo moju nomináciu do ministerského kresla, takže momentálne časový rámec neviem konkretizovať. Spravím ale všetko pre to, aby bol balík prijatý čo najskôr. Koniec koncov, mal byť prijatý už pred viac ako rokom.

Počas prvej Ficovej vlády sa začal rozvíjať zámer vybudovania novej atómky pri Jaslovských Bohuniciach. Mala by sa podľa vášho názoru vybudovať alebo nie?
Jadro je pre Slovensko veľmi dôležité, a preto, samozrejme, budovanie novej elektrárne budem podporovať. Takisto sú už uzavreté nejaké medzivládne dohody. To všetko treba skĺbiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba