Najlacnejšie ponuky majú v tendroch skončiť

Smer sa po prevzatí vlády chystá prijať opatrenie, ktoré má z verejných súťaží vylúčiť najnižšiu a najvyššiu cenovú ponuku. Potvrdil to budúci minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

30.03.2012 04:00
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Podľa neho ešte nie je jasné, akých tendrov na aké tovary či služby sa to bude týkať. „Chceme predovšetkým vylúčiť špekulatívne ponuky, ktoré predložia firmy neschopné platiť faktúry subdodávateľom a dumpingovými cenami chcú vyhrať verejné súťaže. Špekulatívnymi ponukami sú v drvivej väčšine práve tie najlacnejšie,“ tvrdí budúci minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Nové opatrenie by sa malo dostať do praxe podľa Kaliňáka v polovici mája tohto roka.

Existujú však obavy, že opatrením by sa vylúčili aj najnižšie cenové ponuky, ktoré by bolo reálne splniť, čím by štát prerobil. „Pod touto zámienkou chce nová vláda zlikvidovať cenovú súťaž v obstarávaní a je to len nástroj, ako sa vrátiť k predraženým stavbám z čias prvej Ficovej vlády,“ domnieva sa Miroslav Beblavý (SDKÚ) a dopĺňa, že na to, aby sa vyradila špekulatívna ponuka z tendra, funguje dnes inštitút neobvykle nízkej ceny.

„Vyškrtávanie najlacnejšej ponuky nie je eliminácia dumpingu, ale eliminácia konkurencie a je to v rozpore s európskym právom. V žiadnej inej krajine toto nefunguje,“ dodal Beblavý.

Kaliňák však oponuje a tvrdí, že opatrenie v rozpore s právom nie je a používajú ho aj iné štáty – ktoré presne, uviesť nevedel.

Cez verejné obstarávanie sa vyberá aj staviteľ diaľnic a úspešný bol doteraz zvyčajne ten, ktorý dá najnižšiu cenu. Napríklad spoločnosť Hant BA DS so svojou cenou zvíťazila v tendri na diaľnicu medzi Hubovou a Ivachnovou, rozpočet predstavuje 207,5 milióna eur, čo je 40 percent z odhadovaných stavebných nákladov určených štátnou expertízou na 507 miliónov eur. Verdikt, či Hant diaľnicu bude stavať, ešte nepadol. Ak by sa uplatnilo pravidlo o vylúčení najlacnejšej ponuky, Hant by nemusel uspieť.

„Súťaže, ktoré boli vyhlásené, vo svojich podmienkach nemajú takúto možnosť. Veríme, že nová vláda bude rešpektovať záväzné podmienky súťaží, kde najdôležitejším hodnotiacim kritériom bola najnižšia cena,“ vraví šéf Hantu Miroslav Pavelka.

To, ako na novinku zareagujú ostatné firmy, si Beblavý momentálne nevie predstaviť. „Firmy, ktoré zvíťazili s dobrou ponukou, nie sú šťastné, lebo je to namierené proti nim, a tie firmy, ktoré sú zvyknuté si to vybaviť, sú spokojné, lebo si to vybavia aj tak. Budú reagovať podľa toho, na ktorej strane barikády stoja,“ nazdáva sa Beblavý.

Dosluhujúca pravicová vláda zaviedla povinné elektronické aukcie, dokumenty o tendroch a zmluvy sú zverejňované na internete. Verejná správa na kúpu tovarov a služieb do roku 2010 ročne míňala asi päť miliárd eur. Tým, že sa kúpa verejne tendrovala, ušetril štát podľa Beblavého približne 340 miliónov eur ročne.

Nastupujúci premiér Robert Fico (Smer) avizuje pri tendroch aj ďalšie opatrenia. Chce účastníkov súťaží viac preverovať. „Každý by mal vedieť, kto je v súťaži, kto je vlastníkom spoločnosti, aké má podmienky a koľko má zamestnancov. Či to nie je iba firma, ktorá má päť, šesť zamestnancov,“ odôvodnil včera zámery Fico.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba