Mikloš je kvôli daňovému chaosu rozčarovaný zo svojich ľudí

Minister financií Ivan Mikloš sa o hroziacich problémoch v informačnom systéme daňovej správy nedozvedel od zodpovedných podriadených, ale od zamestnancov daňovej správy na cestách po Slovensku koncom januára a začiatkom februára tohto roku. Mikloš zároveň vyhlásil, že je z prístupu svojich podriadených sklamaný a rozčarovaný.

15.03.2012 12:53
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (131)

„Čím viac tu situáciu do detailov poznám, tým silnejšie sklamanie a rozčarovanie musím vysloviť z toho, akým spôsobom moji niektorí najbližší bývalí spolupracovníci podcenili a nezvládli túto agendu a túto úlohu,“ uviedol vo štvrtok minister financií. Za konkrétnych zodpovedných pracovníkov Mikloš označil bývalého štátneho tajomníka rezortu Branislava Ďurajku, bývalého riaditeľa daňovej správy Igora Krnáča a bývalého poradcu ministra a šéfa kompetenčného centra Miroslava Mikulčíka.

Minister financií Ivan Mikloš sa vo štvrtok zároveň ospravedlnil za problémy s daňovým informačným systémom a uviedol, že sa nechce zbavovať svojej zodpovednosti. Celú situáciu rezort financií podľa jeho slov intenzívne rieši. Zapojiť do riešenia problémov chce rezort aj predstaviteľov strany Smer-SD, ktorým podľa ministra financií ponúkli miesto v riadiacom výbore projektu Unitas. „Máme záujem na tom, aby to bolo vyriešené čo najlepšie a aj s účasťou ľudí, ktorí budú rezort riadiť,“ uviedol Mikloš.

Aktuálne problémy v daňovej správe rezort financií podľa slov ministra financií rieši „tak, aby to fungovalo“. Najdôležitejšie je podľa Mikloša v súčasnosti vyriešiť problémy pri dani z pridanej hodnoty a spracovanie daňových priznaní.

Situáciu v daňovej správe preveroval aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý zistil viaceré porušenia zákonov. Úrad napríklad konštatoval obmedzenú funkčnosť informačných systémov daňovej správy a nedodržanie zásady správy daní podľa ustanovenia zákona o správe daní. Na základe výsledkov kontroly odporučil NKÚ štatutárnemu zástupcovi Finančného riaditeľstva SR okamžite prijať účinné opatrenia pre „zabezpečenie riadneho výkonu správy daní“. Minister financií sa však so správou, ktorú NKÚ zverejnil v pondelok, zatiaľ neoboznámil. „Tú správu som zatiaľ nečítal, čiže nerád by som sa vyjadroval k niečomu, čo nepoznám,“ povedal vo štvrtok minister financií.

Problémy v daňovej správe si v pondelok boli priamo na bratislavskom daňovom úrade preveriť aj členovia Monitorovacieho výboru. Tí konštatovali, že harmonogram prác na novom informačnom systéme daňovej správy sa neplní. Situáciu si chcú preveriť opäť budúci pondelok. Stav informačných systémov vo Finančnej správe SR budú pritom skúmať aj experti z Univerzity Komenského, ktorí by mali vykonať audit IT systémov a posúdiť, či je potrebné vrátiť sa k pôvodnému starému systému, alebo či je vhodnejšie ponechať nový, ktorý sa stále nepodarilo sprevádzkovať v plnej funkcionalite.

131 debata chyba