Spevák Polemicu sa do eustreamu dostal ´ako proletár´

Speváka populárnej hudobnej skupiny Polemic Branislava "Bejza" Bajzu nominovala strana SaS do predstavenstva podniku, ktorý mal vo štvrtok získať tranzitný plynovod v hodnote takmer dvoch miliárd eur. Eustream má ročný obrat v hodnote stoviek miliónov eur.

12.03.2012 06:25
Eurovea - otvorenie nábrežia Foto:
Skupina Polemic na vystúpení počas otvorenia nábrežia bratislavskej štvrte Eurovea v roku 2010.
debata (18)

Na pozíciu podpredsedu predstavenstva, kde sedí spolu s dvoma zástupcami zahraničných privatizérov, sa Bajza po asi ročnej prestávke dostal z miesta špecialistu v skupine SPP, čo nie je manažérska pozícia. „Existujú tam pozície referentov. Nad nimi sú potom špecialisti, ktorí sú ešte stále bežní zamestnanci, čiže proletári, ale sú trochu znalí veci,“ opisuje 15–ročnú prax podpredseda predstavenstva eustreamu.

Bajza absolvoval odbor geodézie a kartografie na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite. Podľa koaličných dohôd nominuje ľudí do vedenia podnikov SPP strana Sloboda a Solidarita. Bajza tvrdí, že so Sulíkovou stranou nemá nič spoločné.

„Na Slovensku sa asi ešte nestalo, že by sa na takúto pozíciu dostal taký nezávislý človek ako ja,“ mieni. Pripúšťa však, že v minulosti Polemic spolupracoval s agentúrou, v ktorej minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) pôsobil pred vstupom do politiky. „Asi pred štyrmi rokmi sme pre nich odohrali koncert,“ vysvetľuje Bajza.

Jeho úlohou v predstavenstve bolo dohliadnuť na prevod tranzitného plynovodu z materského SPP do eustreamu. „Nedávny pokus prevodu, ktorý sa mal uskutočniť iba dva dni pred voľbami, bol podľa mňa nešťastný. Spôsobil totiž negatívnu publicitu, čo nepomôže žiadnej firme,“ myslí si Bajza.

Úlohy podpredsedu predstavenstva si Bajza podľa vlastných slov plnil zodpovedne.

„Rozbiehajú sa napríklad rôzne medzinárodné projekty, ktoré zaručia diverzifikáciu energetických zdrojov Slovenska, čo je dobre, lebo firma sa od privatizácie nerozvíjala a teraz sa to mení,“ uzatvára Bajza. Ministerstvo hospodárstva sa k nominácii speváka Polemicu do vedenia jednej z najcennejších firiem na Slovensku do uzávierky nevyjadrilo.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba