Smer nepodporí zníženie DPH, kým nebude deficit 3%, tvrdí Kažimír

Slovensko si podľa podpredsedu strany Smer Petra Kažimíra nebude môcť dovoliť návrat k nižšej 19-percentnej dani z pridanej hodnoty, kým nedosiahneme stanovený cieľ mať deficit rozpočtu pod 3 percentami HDP. "Určite nie," uviedol Kažimír v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

25.02.2012 15:05
debata (77)

Podľa Kažimíra sme v roku 2012 v situácii, že vďaka odchádzaniu vlády sa úplne vypustilo znižovanie deficitu a jeden rok strácame. Preto bude vláda, ktorá príde po voľbách, postavená pred úlohu zostaviť asi za 90 dní kredibilný plán, ako mať v decembri 2013 spomínaný deficit.

„Kvôli premárnenému roku sa toto bude dať udiať z väčšej časti na strane príjmov ako výdavkov,“ tvrdí Kažimír. Po voľbách však Smer neplánuje vstupovať do „trinástej komnaty“, ktorou Kažimír daň z pridanej hodnoty označil. „Otvorene hovoríme že odmietame zvyšovanie dane z pridanej hodnoty,“ uviedol. Podľa Kažimíra je neúnosné koncentrovať sa na regresívny typ daní z hľadiska dopadu na životnú úroveň, najmä u ľudí s nižším a stredným príjmom. Na zvyšovanie cien to podľa neho dopadá fatálne.

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ivan Štefanec (SDKÚ) hovorí, že po voľbách treba pokračovať v šetrení. Argumentoval, že vlani sme mali druhú najrýchlejšiu konsolidáciu verejných financií v EÚ. Podľa jeho slov teraz stačí počas dvoch rokov stiahnuť deficit o polovicu z toho, čo sa podarilo vlani. SDKÚ chce určite zachovať rovnú daň z príjmov, lebo to sú podľa neho pracovné miesta.

Riešiť situáciu chcú cez nepriame dane. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty však pripúšťa až ako posledné krajné riešenie, ak by to bolo nevyhnutné. „Najskôr spotrebné dane, dane na alkohol, cigarety, environmentálne, majetkové dane a v poslednom rade DPH,“ hovorí Štefanec.

Poznamenal, že v prípade nutnosti by skôr pripúšťal zvýšenie DPH ako zrušenie rovnej dane z príjmov. Kažimír zas hovorí, že radšej sa uchrániť pred zvyšovaním DPH ako zachrániť rovnú daň.

77 debata chyba