Ak Grécko nezníži mzdy o polovicu, budeme ho vraj zachraňovať stále

Grécko bude musieť prejsť oveľa bolestivejšou cestou, ako je tá, na ktorej sa politici dohodli, tvrdí analytik spoločnosti TRIM Broker Ronald Ižip. "Stále je podľa mňa dosť pravdepodobné, že Grécko bude musieť vystúpiť z eurozóny," uviedol v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk.

22.02.2012 12:00
Ronald Ižip Foto:
Finančný analytik Ronald Ižip
debata (24)

Ak chce Grécko zostať v eurozóne, musí podľa Ižipa spraviť míľové kroky vpred. „Vyrovnaný, respektíve prebytkový primárny rozpočet, je jedinou cestou, avšak plnou tragédie bežných ľudí. Čím viac sa bude šetriť, tým nespokojnejší ľudia budú,“ dodal.

Na otázku čitateľa, čo by sa stalo s Gréckom, keby zbrankrotovalo, Ižip odpovedal: „Krajina v podstate zbankrotovala – jeho veritelia budú musieť odpísať časť dlhov. Problémom by však bol neriadený bankrot, čiže úplný krátkodobý kolaps štátu. Stalo sa to viackrát v histórii – a ako to pomohlo Argentíne, pomohlo by to aj Grécku. Okamžite by sa stalo konkurencieschop­ným. Avšak politici to nechcú kvôli ťažkým sociálnym následok. V Argentíne pri ňom zahynuli stovky ľudí“.

Posledný záchranný balík pomôže Grécku, myslí si analytik, „avšak obávam sa, že iba na pár mesiacov. Grécko musí radikálne znížiť svoje mzdy, a to až o polovicu. Pokiaľ sa tak nestane, tak ho budeme neustále zachraňovať, prípadne bude donútené opustiť eurozónu.“

Podľa finančného experta sa v najbližšom období nedajú očakávať pozitívne kroky politikov. Tvrdí, že vo Francúzsku i v Nemecku budú čoskoro voľby. „Preto nečakajte skutočné riešenia,“ skonštatoval. Tie sú vraj bolestivé a preto politici podľa neho márne veria, že sa situácia pomaly vyrieši.

Napriek tomu je Ižip optimista. „Pretože verím, že veci sa raz napravia a ekonomika bude fungovať ako má. Zatiaľ sme však veľmi ďaleko od správnej cesty,“ dodal.

24 debata chyba