Lesy by mohli hospodáriť lepšie

Hospodárenie štátnych Lesov SR má ešte čo doháňať. Napriek nespornému zlepšeniu nakladania s majetkom štátu stále zaostávajú za podobnými organizáciami v regióne. Keby slovenskí štátni lesníci hospodárili napríklad tak ako ich kolegovia v Česku, pre štát mohli na dreve podľa prepočtov Pravdy zarobiť približne o 32 miliónov eur viac.

06.02.2012 09:41
lužný les Foto:
Ilustračné foto
debata

Tieto peniaze by mohlo Slovensko minúť napríklad na postavenie 3,3 kilometra diaľnice alebo 21–krát zaplatiť podobnú úplnú rekonštrukciu, akou nedávno prešla budova gymnázia v Trebišove.

Českí štátni lesníci totiž podľa posledných zverejnených informácií na predaji dreva v minulom roku zarobili celkovo 10,1 miliardy korún, čo je v prepočte asi 403 miliónov eur. Je pravda, že Lesy na Slovensku majú mierne iné zloženie ako porasty za západnými hranicami.

Pri prepočítaní množstva vyťaženého dreva a prenesení pomeru drahšej hmoty z ihličnatých stromov k drevu z listnatých stromov by však Slováci na dreve nemali utŕžiť ohlásených takmer 197 miliónov eur, ale asi 229 miliónov. Keby sa to stalo, bol by to čistý príjem štátu. Žiadne z nákladov firmy by totiž nestúpli. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most) to komentovať nechcel. „Tieto porovnania si nechám predložiť,“ odpovedal šéf rezortu.

Jedným z možných dôvodov súčasného stavu je, že lesníci predávajú prostredníctvom transparentného výberu iba asi päť percent vyťaženého dreva. „Zhruba 95 percent sa predáva prostredníctvom zmlúv,“ pripúšťa generálny riaditeľ Lesov Slovenskej republiky Igor Viszlai (nominant Mostu), pričom jedným dychom dodáva, že sa to ani nezmení. „V rokoch 2008 až 2010 vzniklo bez verejného výberového konania 23 zmlúv (na predaj dreva, pozn. red). Neviem, prečo by sa zrazu mali zmluvy tendrovať,“ vyhlásil včera Viszlai pred členmi parlamentného pôdohospodárskeho výboru, ktorý bol zvolaný s jediným bodom programu – prerokovanie situácie v štátnych Lesoch.

Schôdzu výboru vyvolali otázniky, ktoré vznikli po zverejnení informácie o podpise zmluvy na sprostredkovanú dodávku dreva z Lesov pre firmu vedenú dlhoročným známym ministra Simona Karlom Vinšom. Informácie o nej ako prvý priniesol denník Pravda. Zmluva bola uzavretá bez verejného výberového konania a podľa šéfa rezortu má byť pokračovaním staršej zmluvy so spoločnosťou Rettenmeier Tatra Timber, ktorej platnosť Lesy ukončili, lebo firma sa dostala na čiernu listinu neplatičov. Viacerí poslanci poľnovýboru mienia, že pre štátne Lesy je zmluva nevýhodná. „Bol som rád, že po posledných voľbách sa vytiahli na svetlo pochybné zmluvy uzavreté predchádzajúcou garnitúrou. Mrzí ma ale, že takúto zmluvu za sebou zanechajú aj ľudia dosadení aktuálnou vládou,“ podčiarkol podpredseda výboru Ján Golian (SDKÚ).

Minister Simon aj pred poslancami výboru argumentoval, že vďaka zmluve neprídu o prácu stovky obyvateľov Liptova. Viacerí drevári však denníku Pravda už v minulosti tvrdili, že majú problém so zháňaním dreva a dodali, že v prípade zachovania súčasného stavu budú musieť prepustiť zamestnancov a zavrieť prevádzky.

Za podobné prípady museli v minulosti odchádzať šéfovia úradov z funkcií. Zsolt Simon však túto otázku odmieta. O prípade nechce hovoriť ani šéfka vlády Iveta Radičová (SDKÚ). „Pani premiérka sa k tomu nebude vyjadrovať,“ odpovedala jej hovorkyňa Ľubica Pilzová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba