Eurozóna chce mať grécky rozpočet pod dohľadom, z Atén znie nie

Nemecko a ďalšie krajiny eurozóny, ktoré zjavne strácajú trpezlivosť so zadlženým Gréckom, chcú priamo kontrolovať grécky rozpočet. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, podľa ktorej ale Atény túto možnosť kategoricky vylučujú.

28.01.2012 16:18
Euro, ruka, dávky Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného nemeckého predstaviteľa napísala, že Grécko by malo dočasne odovzdať zvrchovanosť nad daňovými a výdavkovými rozhodnutiami rozpočtovému komisárovi eurozóny. Týmto spôsobom by si Atény zabezpečili ďalšiu pomoc.

Predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, dodal, že o tomto návrhu diskutujú ministri financií 17 krajín eurozóny, pretože Grécko opakovane nesplnilo svoje záväzky spojené so „záchranným lanom“ v hodnote 110 miliárd eur, ktoré mu krajiny spojené menovou úniou poskytli.

Medzinárodní veritelia Grécka teraz rokujú o ďalšom záchrannom balíčku v hodnote 130 miliárd eur.

V Aténach zdroj z vlády potvrdil, že grécki predstavitelia boli neformálne v tomto zmysle eurozónou informované, ale že podobné riešenie kategoricky odmietajú. „Grécko o podobnej možnosti nerokuje,“ citovala agentúra AFP spomínaný vládny zdroj. „Je vylúčené, aby sme to prijali. Tieto kompetencie patria do národnej zvrchovanosti.“

17 debata chyba