Maďari pripúšťajú, že splnia niektoré požiadavky MMF a únie

Maďarsko musí byť pripravené prijať niektoré požiadavky Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) na zmenu nedávno schválených zákonov. Povedal to vo štvrtok maďarskej agentúre MTI šéf parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz János Lázár.

05.01.2012 09:28
forint, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Lázár ohľadne zmien legislatívy povedal, že „v niektorých prípadoch dôjdeme k zhode, v niektorých prípadoch nie“. Podľa neho bude Maďarsko ochotné akceptovať len také zmeny, ktoré budú v jeho vlastnom záujme.

Maďarsko začalo na jeseň rokovať o finančnej podpore s EÚ a MMF, minulý mesiac sa však delegácia fondu a EÚ z rokovania stiahla, aby dala najavo nevôľu nad prijatými zákonmi. Týka sa to najmä zmien zákona o centrálnej banke, o ktorých Brusel hovorí, že sú v rozpore s európskou legislatívou a podkopávajú nezávislosť centrálnej banky.

Maďarská vláda, naopak, poukazuje na to, že zmeny v centrálnej banke nastoľujú len taký stav, ktorý existuje v mnohých iných krajinách EÚ. Platí to aj o najkritizova­nejšej zmene, ktorá predpokladá, že pod centrálnu banku prejde úrad pre dohľad nad finančným sektorom.

Obavy z toho, že Budapešť nebude schopná dohodnúť sa na finančnej podpore, viedli v minulých dňoch k prepadu maďarského forintu voči euru na nové historické minimum. Aj ceny poistenia proti štátnemu bankrotu Maďarska rastú na nové rekordy a citeľne sa zvyšujú výnosy maďarských dlhopisov.

2 debata chyba