Najviac skočili ceny Slovákom a Írom

Slováci zažili v novembri po Íroch druhý najväčší nárast spotrebiteľských cien spomedzi všetkých Európanov.

17.12.2011 08:54
Euro, ceny, anglický Brighton Foto:
Krízové ceny propaguje obchod s módou v anglickom Brightone.
debata (30)

V novembri zaplatili za tovary a služby o 4,8 percenta viac ako vlani. Ako ďalej vyplýva z údajov Európskeho štatistického úradu (Eurostat), priemerná inflácia v celej únii bola pritom na úrovni 3,4 percenta. Ceny na Slovensku rástli v novembri rýchlo aj medzimesačne, keď polpercentné zvýšenie bolo po Poľsku a Maďarsku tretie najvyššie v EÚ.

„Vysoké medziročné a medzimesačné nárasty sú u nás viditeľné najmä pri potravinách a energiách. Ešte začiatkom roka sme totiž boli svedkami konsolidačných opatrení vlády, vyšších regulovaných cien, ale predovšetkým prudkého nárastu cien komodít na svetových trhoch. Spôsobilo to tento nárast,“ povedala analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Januárový úsporný balíček bol na Slovensku jeden z najsilnejších, čo prispelo k tomu, že už v úvode roka domáce ceny skočili najviac v celej EÚ.

Rast cien v Európe medziročne november 2010/2011
Írsko 5,1 %
Slovensko 4,8 %
Veľká Británia 4,8 %
Poľsko 4,4 %
Česko 2,9 %
Nemecko 2,8 %
Grécko 2,8 %
Francúzsko 2,7 %

Zdroj: Eurostat

Európania si najviac priplácajú za potraviny, dopravu, bývanie, alkohol a tabak. Neprimerane stúpajúcu infláciu spôsobuje podľa analytika X–Trade Brokers Kamila Borosa aj politika centrálnych bánk.

„Tie totiž podporujú ekonomikú lacnými úvermi a nalievaním nových peňazí do finančného systému. Tie následne prúdia v nemalej miere na komoditné trhy, kde tlačia nahor ceny komodít. A práve vyššie ceny komodít, predovšetkým palív, ťahajú infláciu nahor,“ konštatuje Boros. Ako ďalej dodáva, práve táto infl ačná politika centrálnych bánk, v dôsledku ktorej podnikom rastú ceny vstupov, sa podpísala aj pod pokles zamestnanosti v celej únii o 0,1 percenta. Podniky sú totiž momentálne nútené hľadať úsporné opatrenia vrátane personálnych.

„Úlohu zohráva aj dlhová kríza a následný nižší optimizmus spoločností ohľadom budúceho vývoja, čo ich tiež núti siahať po úsporách,“ dodáva Boros. Zamestnanosť sa bude podľa analytikov v budúcom roku výraznejšie oslabovať.

„Predstihové ukazovatele aktivity v európskom priemysle aj v sektore služieb naznačujú vážne riziko hospodárskeho oslabenia v eurozóne už v úvode budúceho roka. Nebude priestor na vytváranie nových pracovných miest,“ tvrdí analytik Volksbank Vladimír Vaňo. Podľa analytika Next Finance Martina Prokopa bude Európa svedkom prudšieho rastu nezamestnanosti. „V eurozóne bude atakovať 11–percentnú hranicu, ktorá by mala byť aj prekonaná. Slovensko bude tento trend nasledovať,“ myslí si Prokop.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba