Mikloš: Škody zmierni rozumná politika

V roku 2012 je podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) možné cez škrtenie niektorých výdavkov ešte zmierniť deficit verejných financií, ktorý je naplánovaný na 4,6 percenta výkonu ekonomiky. Najväčšia záťaž však zostane na ozdravovanie v roku 2013.

09.12.2011 07:42
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš
debata (1)

Bude možné ešte v priebehu roka prijímať opatrenia, ktoré by znížili deficit?

Niektoré opatrenia sa určite budú dať prijímať, napríklad pri bežných výdavkoch. Ale zásadné opatrenia bude potrebné robiť v roku 2013, pretože ich bude potrebné aj kvalitne legislatívne pripraviť. Akákoľvek vláda tak bude mať dostatok času.

Bude musieť nová vláda dvíhať dane?

V prvom rade treba zlepšiť najmä fungovanie verejného sektora a tiež zamedziť daňovým únikom. Cez niektoré opatrenia sme už k takýmto krokom pristúpili, ale stále existujú ešte rezervy. Je tiež priestor, ale aj potreba siahnuť aj na niektoré dane, ak chceme financovať verejné služby. Ide o majetkové dane, spotrebné dane z alkoholu a z cigariet a environmentálne dane. Na rozdiel od Smeru, ktorý chce zrušiť rovnú daň a zvyšovať dane, ktoré by ohrozili vytváranie pracovných príležitostí. Chceme sa preto orientovať na dane, ktoré by sa nedotkli existujúcich alebo možných pracovných miest.

Ak najväčšie ekonomiky spadnú do recesie, dokáže vláda zmierniť jej dosahy na Slovensko?

Rozumnou politikou môžu byť škody menšie. Opačným príkladom, a to nerozumnou politikou, je postup bývalej vlády, ktorá v krízovom roku najrýchlejšie zvyšovala verejné výdavky spomedzi všetkých krajín Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba