Platy lekárov zaplatí aj rozpočet

Zvýšenie platov lekárov priemerne o tristo eur zatlačí aj na rozpočet v roku 2013. Peniaze, ktorými minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) plánoval 70–miliónovú dieru vykryť, totiž zrejme nebudú stačiť. Zo štátneho rozpočtu by tak malo zdravotníkom putovať približne 35 miliónov eur, opozícia hovorí až o 240 miliónoch.

08.12.2011 06:52
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Pôvodne sa malo zvýšenie platov, ktoré podpísala v memorande premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) spoločne s ministrom zdravotníctva, v rokoch 2012 a 2013 zaplatiť cez úspory v zdravotníctve. Na budúci rok sa tak malo na vyššie platy použiť 40 miliónov z liekovej reformy, o rok neskôr 70 miliónov z úspor pri verejnom obstarávaní v nemocniciach.

V súčasnosti sa dosahy memoranda, a tým aj vyšších platov, prepočítavajú na ministerstve financií. Podľa informácií Pravdy majú však odhady ministerstva zdravotníctva rezervy a štátu by tak pre vyššie platy mohlo chýbať o dva roky približne 35 miliónov eur. Opozícia však tvrdí, že celkové náklady dohody vlády s lekármi sú ešte vyššie a podľa podpredsedu Smeru Petra Kažimíra by mala dohoda spôsobiť dodatočné 240–miliónové náklady. „Je jasné, že to bude musieť niekto zaplatiť,“ konštatoval Kažimír.

Ak by sa peniaze nenašli priamo v rozpočte ministerstva zdravotníctva, prehĺbila by sa diera v rozpočte, ktorú bude musieť vykrývať budúca vláda. Za rok a pol totiž bude musieť nájsť najmenej 800 miliónov eur, a to len v prípade, ak sa krajina neprepadne do recesie. Keďže v ďalšom roku sa pravdepodobne diera pre pomalší ako očakávaný rast prehĺbi, celkový balík bude zrejme ešte väčší. V roku 2013 má totiž podľa záväzku Európskej únie stlačiť deficit pod tri percentá výkonu ekonomiky.

„Ak minister Uhliarik a premiérka Radičová podpísali memorandum, kde prisľúbili platové ústupky lekárom, predpokladám, že majú na ne zdroje v štátnom rozpočte,“ povedal Jozef Kollár, predseda poslaneckého klubu SaS. Podľa neho však nie je isté, či sa dajú otázky o vyšších platoch, a tým aj nákladoch, vybaviť tvrdením o úsporách pre centralizované obstarávanie v nemocniciach.

„Prečo teda KDH minulý týždeň predložilo návrh zvýšiť platby za poistencov štátu, a tým dostať dodatočné zdroje do zdravotníctva, keď na druhej strane máme veriť tomu, že našli úspory? V takomto prípade treba teda pozametať ešte dôkladnejšie a možno sa nájdu aj ďalšie peniaze,“ doplnil Kollár.

V utorok prišli s požiadavkou na zvýšenie platieb za poistencov štátu aj zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska, podľa ktorých je to potrebné práve pre dodatočné krytie vyšších platov lekárov a sestričiek. „Navýšenie finančných zdrojov minimálne o 100 miliónov eur pre zdravotníctvo by garantovalo finančné krytie navýšenia miezd lekárov a sestier a rozsah zdravotnej starostlivosti na úrovni roku 2011,“ píše sa vo vyhlásení asociácie.

Na vyššie platy zdravotných sestier je však v štátnom rozpočte na budúci rok už vyčlenených 64 miliónov eur a na rok 2013 ďalších 80 miliónov eur.

Definitívnu podobu rozpočtu poslanci odklepli v stredu. Vyčlenili v ňom aj rezervu ďalších 50 miliónov eur na využitie v zdravotníctve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba