Dlhová „nákaza“ sa šíri ďalej. Trhy reagujú prepadom

Ceny akcií na burzách v západnej Európe pokračujú v poklese. Oslabujú prakticky všetky sektory, prepad sa teda neobmedzuje prioritne len na banky. Prepady na trhoch pocítili aj Američania, ktorí smerujú do recesie. Podľa ratingovej agentúry Fitch sa s recesiou pasuje aj Taliansko.

18.11.2011 10:48 , aktualizované: 12:30
burza, akcie, ruka, investovanie Foto:
Analytici sa zhodujú v tom, že situácia v eurozóne by sa mohla ešte zhoršiť, než sa začne zlepšovať.
debata (15)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začatí odpisoval asi 0,7 percenta a pohyboval sa okolo 951 bodov. Od začiatku týždňa stráca už viac ako tri percentá. „Prekvapuje ma, že akcie nezareagovali ešte dôraznejšie, vzhľadom na to, čo sa deje na dlhopisových trhoch,“ povedal hlavný analytik Lothar Mentel z investičnej spoločnosti Octopus Investments. „Sú tu typické znaky, kedy v celej Európe nastáva klasická krízy likvidity,“ dodal.

Španielsko predalo dlhopisy za rekordnú cenu

Akcia španielskych 10 ročných dlhopisov bola úspešná, keď za nich krajina dostala 3,6 miliardy eur. Tu však úspech končí. Španieli si totiž vo štvrtok požičali za rekordne vysokú cenu 6,79 %, čo je najvyššia hodnota od roku 1997.

Španielsko sa tak priblížilo ku kritickej sedem percentnej hranici, podľa ktorej už nie je dlh dlhodobo udržateľný. Krajina by tak mohla upadnúť do dlhovej špirály, a investori sa od nej môžu rýchlo odkloniť, čo by bol o niečo menší problém, než keby nechceli nakupovať talianske dlhopisy. Ani pre Španielsko totiž Európa nemá peniaze.

Výnosy (CDS) na španielskych päť ročných dlhopisov sa potom dostali na 4,9 percenta, čo znamená, že Španielsko zaplatí 490 tisíc eur za poistenie dlhopisov v hodnote 10 miliárd eur.

Rozpätie dlhopisov Španielska a Nemecka rekordne stúplo

Rozpätie medzi desaťročnými španielskymi a nemeckými dlhopismi sa v piatok počas ranného obchodovania opäť zväčšilo a dosiahlo nové historické maximum. Prirážka, ktorú žiadali investori za to, aby nakúpili španielske desaťročné vládne dlhopisy namiesto nemeckých, sa zvýšila na 503,5 bodu. Počas ďalšieho obchodovania však toto rozpätie opäť kleslo pod hranicu 500 bázických bodov na 498,6 bodu. Náklady Španielska na získanie nových peňazí sú na úrovni, ktorá sa považuje za hraničnú. V prípade ďalšieho zvýšenia týchto nákladov, by krajina mohla mať problémy s udržaním svojich verejných financií.

Odpis gréckych dlhopisov ohrozuje banky

Najväčšie straty majú opäť banky, ktorých súhrnný index Stoxx Europe 600 Banking odpisovali asi 0,6 percenta. Od začiatku roka jeho straty presahujú 36 percent. Viaceré banky sú nútené odpisovať grécke dlhopisy, kvôli čomu sa niektoré dostávajú do strát.
Holandský finančný ústav ABN Amro hospodáril v treťom štvrťroku s čistou stratou 54 miliónov eur, zatiaľ čo o rok predtým mala banka čistý zisk 341 miliónov eur.

Do straty sa dostala kvôli odpisu gréckych dlhopisov v objeme asi pol miliardy eur. Banka sa obáva, že časť poskytnutých pôžičiek sa jej nevráti. „Neistota kvôli dlhovej kríze a jej dopadom na európsku ekonomiku nás prinútila odpísať časť úverov zo zhruba 1,4 miliardy eur, ktoré sme poskytli gréckym podnikom, za ktorých záväzky ručí štát,“ píše sa v oznámení banky. Tá je od finančnej krízy v rukách holandskej vlády.

Na ťahu je ECB

Analytici tvrdia, že upokojiť trhy rýchlo a na dlhú dobu by mohol len masívny nákup dlhopisov najohrozenejších krajín Európskou centrálnou bankou (ECB). Bránia tomu však Nemci, pretože by to pravdepodobne viedlo k zvýšeniu inflácie. Ale potom, čo sa dostávajú do problémov aj doteraz dobre fungujúce krajiny, by mohli byť prehlasovaní. „Eurozóna musí urobiť niečo pre upokojenie,“ hovorí Marc Ostwald, analytik firmy Monument Securities.

Podľa šéfov spoločnosti Pimco je v Európe v prvom rade potrebné upokojiť situáciu, dostatočnú silu na to má podľa nich práve iba ECB. Politici by podľa Mohameda El-Eriana mali predovšetkým pochopiť, že „nový normál“ predstavuje „fundamentálne zmeny, ktoré tu ešte nejaký čas zostanú.“ Okrem toho sa mení dynamika trhov, napríklad Taliansko stráca investorov na dlhé obdobie. Upokojiť situáciu preto má ECB, potom musí prísť spomínané rozhodnutie Nemecka o budúcnosti únie.

Pokles zaznamenali aj americké akcie, USA sa dostáva do recesie

Americké akcie vo štvrtok oslabili a najväčší vplyv na prepad hlavných indexov mala eskalácia dlhovej krízy v eurozóne. Jeden z kľúčových indexov spadol pod významnú technickú úroveň, kam ho podľa analytikov poslali práve obavy z krízy. Dow Jonesov index oslabil o 134,71 bodu a obchodný deň uzavrel prepadom o 1,13 percenta na 11.770,88 bodu. Širší index S&P 500 odpísal 1,68 percenta na 1216,18 bodu, kým index Nasdaq Composite klesol o 1,96 percenta na 2587,99 bodu.

Pravdepodobnosť, že ekonomika USA na začiatku budúceho roka opäť upadne do recesie, sa tým pádom zvýšila. Ukazovatele z ekonomiky USA naznačujú, že pravdepodobnosť recesie v závere tohto roka a na začiatku budúceho sa zvyšuje. Všetko bude závisieť aj od toho, ako sa bude ďalej vyvíjať dlhová kríza v Európe.

FITCH: Taliansko je asi v recesii

Ratingová agentúra Fitch v piatok vydala prehlásenie, v ktorom píše, že Taliansko je už pravdepodobne v recesii. „Taliansko už pravdepodobne v recesii je nejakú dobu. Pokles aktivity naprieč eurozónou stavia novú vládu do omnoho ťažšej pozície. Zachovanie politickej a verejnej podpory štrukturálnym reformám a úsporným opatreniam bude výzvou tvárou v tvár rastúcej nezamestnanosti. Presvedčiť investorov, že reformy budú účinné a pomôžu oživiť hospodársky rast v strednodobom horizonte bude náročnejšie,“ uvádza agentúra Fitch.

Ako ďalej naznačili v prehlásení, verejnú podporu bude náročné získať, keďže nesúhlas sa už dnes odráža v talianskych uliciach, ktoré čelia protestom proti škrtom a takisto nedostatku pracovných príležitostí. Nová hlava talianskej vlády Mario Monti sa pritom na budúci týždeň v Bruseli stretne s európskymi špičkami. Novinárom to oznámil predseda Európskej rady Herman van Rompuy, ktorý hovoril s Montim v telefonickom rozhovore. „Vyjadril som plnú dôveru Taliansku, že prekoná súčasnú situáciu a vo veľkej miere prispeje k riešeniu finančnej krízy v eurozóne,“ prehlásil Rompuy.

15 debata chyba