Až 100 000 európskych bankárov môže čoskoro prísť o prácu

Dlhová kríza nakazila európskej banky, ktorých zamestnanci sa v tejto dobe oprávnene boja, že prídu o svoje zamestnanie.

18.11.2011 09:33
Obchodník na burze Foto:
Európska kríza pripraví o prácu nielen európskych, ale i amerických bankárov.
debata (6)

V stredu napríklad francúzska banka BNP Paribas oznámila, že by mohla znížiť počty svojich pracovníkov až o 1400 ľudí. Talianska UniCredit Bank, ktorá v posledných týždňoch doslova trpí krízou, plánuje, že do roku 2015 prepustí 6150 bankárov. A mohli by sme pokračovať takto ďalej- Royal Bank sa chystá znížiť počet zamestnancov o 3,4 percent, španielska Intesa Paolo skoro o dve percentá, a dánska Danske Banka dokonca až 9 percent, vyplýva zo štatistík agentúry Bloomberg.

Celkovo by tak len v Európe mohlo o zamestnanie prísť až 100 tisíc bankárov. A zverejnené výsledky finančných domov za tretí kvartál naznačujú, že môže byť ešte horšie, a toto číslo prepustených nemusí byť konečné.

Aj newyorské finančné centrum Wall Street bude prepúšťať. Firmy chcú obchodníkom taktiež škrtať odmeny

Newyorské finančné centrum Wall Street podľa odhadu tamojšej radnice čaká veľké prepúšťanie. Do konca roku 2012 by tu mohlo prísť o prácu 10 tisíc ľudí. Zároveň sa v tomto odvetví očakávajú v tomto roku i menšie bonusy. Oboje by mimo iného výrazne zasiahli ekonomiku mesta. Informoval o tom The Wall Street Journal.

Wall Street pritom už od finančnej krízy v roku 2008 prišiel o 22 tisíc pracovných miest. Pokiaľ by sa predpoveď newyorskej radnice naplnila, potom by celkový pokles do konca budúceho roka predstavoval až 17 percent. Prepúšťa sa už tohto roku, od apríla zrušili 4100 miest. Ďalšie škrty sa pritom považujú za nevyhnutné vzhľadom k tomu, že mnoho firiem v odbore v poslednej dobe ohlásilo úsporné kroky.

Skupina Goldman Sachs uviedla, že by mohla zrušiť 1000 a viac miest. Prepúšťanie oznámili aj banky Credit Suisse Group a Barclays. Bank of America sa potom plánuje zbaviť 30 tisíc zamestnancov. Nie je ale jasné, koľko z toho pripadne na New York a na obchodníkov s cennými papiermi. Pre New York chystané prepúšťania nepredstavujú dobrú správu. Finančné firmy hrajú veľkú roli v jeho ekonomike a rozpočtoch- Podľa odhadov radnice, jedno z ôsmich pracovných miest v meste súvisí s obchodom s cennými papiermi.

6 debata chyba