Rast ekonomiky sa ku koncu roka zastaví

Postupné pridávanie slovenskej ekonomiky v doterajšom priebehu roka sa v poslednom štvrťroku zastaví. Ide o dôsledok črtajúcej sa krízy, ktorá tlmí spotrebu, výrobu a ľuďom berie prácu.

17.11.2011 06:49
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Prognózujeme na štvrtý kvartál stagnáciu ekonomiky na medzištvrťročnej báze a dvojpercentý rast medziročne,“ hovorí hlavný ekonóm UniCredit Bank Vladimír Zlacký.

Slovenská ekonomika pritom podľa údajov Štatistického úradu SR rástla ešte v treťom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 2,9 percenta a v predchádzajúcom kvartáli zaznamenala 3,5–percentný rast. Na budúci rok Brusel predpovedá Slovensku rast ekonomiky len o 1,1 percenta.

Zamestnanosť sa v treťom štvrťroku tohto roka zvýšila o 1,7 percenta na 2,216 milióna zamestnaných osôb. Analytici však varujú, že po Novom roku bude možné aj v tomto ukazovateli pozorovať spomaľovanie. Za spomaľovaním ekonomiky je podľa analytikov najmä nižšia spotreba domácností. Menšie výdavky slovenských rodín sú spôsobené najmä pretrvávajúcou vysokou mierou nezamestnanosti. Len v septembri sa rozšírili rady nezamestnaných o 6,5–tisíca na vyše 390–tisíc. „Je to viditeľné aj na maloobchodných tržbách, ktoré nedokázali ani počas jedného mesiaca v treťom kvartáli medziročne vzrásť,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

„Sme závislí od ekonomického rastu v eurozóne, kde smeruje približne polovica slovenského exportu,“ spresňuje Zlacký. Analytici očakávajú horšie časy v dlhovej kríze pre celú eurozónu. Útlm očakávajú napríklad aj v Česku. „Zatiaľ čo Slováci stále v HDP na hlavu doháňajú Nemcov, Česi nie. A trvá to už dlho. Uteká nám vlak a až príliš sa podobáme Portugalsku,“ hodnotí situáciu v Česku analytik Next Finance Vladimír Pikora.

„Predpokladáme, že hrubý domáci produkt Nemecka poklesne v dôsledku toho, že sa eurozóna dostane do recesie, ktorú spôsobí vystupňovanie dlhovej krízy,“ uviedla podľa ČTK Aline Schuiling z nemeckej banky ABN AMRO. Dôsledkom toho sa dostane do recesie aj ekonomika USA. Vyplýva to z prieskumu americkej centrálnej banky. Podľa nej ukazovatele z ekonomiky USA naznačujú, že pravdepodobnosť recesie v závere tohto roka a na začiatku budúceho sa zvyšuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba