Mikloš prišiel s balíčkom, v hre sú aj vyššie dane

So šetrením plánuje dosluhujúca vláda pokračovať aj vo volebnom roku. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) v piatok predstavil opatrenia, ktoré by mali aspoň sčasti vykryť hroziacu 850–miliónovú dieru v rozpočte. Nepokrytých však stále zostáva vyše 570 miliónov, ktoré má koalícia plátať na budúci týždeň. Do hry znova vstupujú aj vyššie dane na alkohol, nehnuteľnosti či škrty v podpore stavebného sporenia.

13.11.2011 15:29
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Na daniach z alkoholu sa však koalícia zasekla už dvakrát. Najskôr zvyšovanie dane z piva neprešlo pri vlaňajšom schvaľovaní rozpočtu, tento rok zas Miklošov nápad zavrhli strany ešte v lete.

„Pri vyššom zdaňovaní alkoholu by som bol zatiaľ opatrný, hľadajme najskôr rezervy vo výdavkoch,“ povedal Ivan Švejna, podpredseda Bugárovho Mostu. Na alkohole spolu s vyšším zdanením nehnuteľností by však vláda mohla vyzbierať ďalších 175 miliónov eur.

Isté z nových návrhov zatiaľ sú vyššie dividendy SPP, peniaze z neschválenej reformy odvodov, slabého čerpania eurofondov či zmrazovania platov politikov, na ktorom po sporoch už panuje v koalícii zhoda. Tieto opatrenia by mali stačiť na dosiahnutie 4,6–percentného deficitu, v prípade 1,7–percentného rastu ekonomiky a nie rastu 1,1 percenta, ako ho odhaduje Brusel. Ak by bola sekera vyššia, Mikloš by rozpočet z parlamentu stiahol a Slovensko by sa tak ocitlo v rozpočtovom provizóriu. „Upozorňujem dopredu veľmi jasne, že takýto hazard nepripustím,“ povedal Mikloš.

Chce však rokovať o ďalších opatreniach za 220 miliónov eur, teda o zmenách v stavebnom sporení, o zastavení dohodnutého zvyšovania výdavkov pre rezorty obrany, vnútra, environmentálny fond spolu so zachovaním zdravotných odvodov pre dobrovoľne nezamestnaných. Ich zrušenie ale bola jedna z podmienok Slobody a Solidarity pri podpore dosluhujúcej vlády.

„Je to súčasť spísanej dohody a bolo by zlé, ak by takéto dohody neplatili. Sme ale pripravení rokovať a vieme si predstaviť, že každá strana by sa pre lepší rozpočet zriekla približne rovnakej sumy,“ povedal Richard Sulík, predseda SaS.

Časť koalície pri rušení zdravotných odvodov podporuje Mikloša. „Kritizoval som to ako deštruktívny prístup k rozpočtu. Je to luxus, hádzať na štát povinnosti tých, ktorí sú ich schopní plniť sami,“ konštatoval Július Brocka, podpredseda KDH.

Podľa neho si však dokáže predstaviť napríklad stopnutie zvyšovania výdavkov pre niektoré rezorty. Samotné ministerstvá však zatiaľ čakajú na výsledky budúcotýždňovej diskusie. „Nebudeme to zatiaľ komentovať, počkáme si až na samotné rokovania. Trváme na tom, že ak sa má škrtať, tak potom vo všetkých rezortoch,“ povedal Ivan Rudolf, hovorca ministerstva obrany.

Prejsť by však mohli zmeny v stavenom sporení, ktoré naposledy zablokovali poslanci SaS. „Vyjasnili sme si to v klube a mrzí nás to. Ospravedlnil som sa a táto vec je pre mňa vyriešená. Ak dôjde k hlasovaniu teraz, samozrejme, budeme hlasovať za,“ potvrdil Sulík.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba