Plán záchrany Talianska eurozóna nemá

Eurozóna nemá žiadne plány na finančnú záchranu Talianska. Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný predstaviteľ menovej únie a dodal, že Európa neuvažuje ani o tom, že by Rímu poskytla preventívne úverovú linku.

09.11.2011 19:45
Euro, peniaz, ruky Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Hrozba pádu Talianska do platobnej neschopnosti sa stala akútna, keď v stredu výnos desaťročných štátnych dlhopisov prekročil kľúčovú hranicu siedmich percent.

„Žiadna finančná pomoc sa nepripravuje,“ povedal jeden z predstaviteľov a dodal, že bude na Taliansku, aby presvedčilo investorov, že splatí, čo si požičalo. „Budú jednoducho musieť dokázať, že terajšie výnosy nemajú opodstatnenie.“

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Záchranný fond eurozóny EFSF bude môcť poskytovať preventívne úverové linky krajinám, ktorým hrozí odstrihnutie od finančných trhov. Bude to ale až potom, keď ministri financií eurozóny schvália do konca novembra technické a právne detaily. EFSF potom bude môcť kupovať štátne dlhopisy a používať rôzne systémy ich poistenia, ktoré výrazne zvýšia jeho finančnú kapacitu.

„Veľmi toho bezprostredne robiť nemôžeme. Je to otázka dôvery (trhov), ktorú bude musieť Taliansko samo znovu vybudovať. Pomôcť môžeme len zo zázemia,“ dodal uvedený predstaviteľ.

Európska únia s Medzinárodným menovým fondom už poskytli záchranné úvery Grécku, Írsku a Portugalsku, ktorí majú teraz sľúbených celkovo takmer 300 miliárd eur. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny s dlhom 120 percent ročného výkonu ekonomiky a len v nasledujúcich 12 mesiacoch bude musieť splatiť dlhopisy v hodnote 326 miliárd eur. To je príliš veľa na to, aby na to EFSF stačil.

Talianske dlhopisy v stredu na trhu skupovala Európska centrálna banka, výnos desaťročných dlhopisov ale zrazila len na 7,25 percenta z maxima 7,5 percenta. Grécko, Írsko a Portugalsko požiadali o pomoc, keď výnosy ich dlhopisov prekročili sedem percent. Jeden z predstaviteľov vyjadril nádej, že ECB bude zatiaľ Taliansko podporovať, pretože iná alternatíva nie je.

6 debata chyba