Taliansko znepokojilo Berlín aj Londýn

Nemecká vláda je znepokojená najnovším vývojom na finančných trhoch a situáciu v Taliansku veľmi pozorne sleduje. V stredu to vyhlásil hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert.

09.11.2011 15:33
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Uviedol, že nemecká vláda a kancelárka privítali sľub Talianska, že uskutoční ekonomické reformy. Konštatoval, že Taliansko má problém so zadlženosťou a musí posilniť svoju konkurencieschop­nosť.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Znakom znepokojenia na trhoch je to, že hovorkyňa Medzinárodného menového fondu (MMF) musela v stredu dementovať utorkové vyjadrenia analytikov, podľa ktorých monitorovaciu misiu fondu v Taliansku v polovici novembra povedie druhý najdôležitejší predstaviteľ MMF, prvý zástupca šéfky fondu David Lipton. „Radi by sme objasnili, že prvý zástupca riaditeľa nevedie misie fondu,“ konštatovala hovorkyňa MMF vo vyhlásení. „Prvý zástupca riaditeľky David Lipton nebude viesť misiu do Ríma,“ dodala.

Britský premiér sa v stredu v parlamente o situácii v Taliansku vyjadril negatívne. „Ak nemáte dôveryhodný plán na riešenie svojej zadlženosti a svojich deficitov, či sa vám trhy páčia alebo nie, nepožičajú vám nijaké peniaze,“ povedal Cameron v parlamente. „To vidíme v krajinách, ako je Grécko a teraz tragicky aj Taliansko, kde cena požičiavania si peňazí sa dostáva na totálne neudržateľné úrovne,“ dodal.

K dramatickým správam z Talianska sa v stredu pripojila aj informácia , že Európska centrálna banka (ECB) vstúpila na sekundárny trh a začala z neho razantne skupovať talianske štátne dlhopisy. Tvrdia to obchodníci, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters. ECB tak reaguje na silný rast výnosov talianskych dlhopisov a ignoruje pritom postoj Nemecka, ktoré dalo niekoľkokrát otvorene najavo, že tento postup neschvaľuje.

debata chyba