Sarkozy: Európa nechce rozpad eurozóny, Grécko ale môže ísť

Najvyšší predstavitelia dvoch najväčších ekonomík eurozóny vo štvrtok prvýkrát otvorene naznačili možnosť odchodu Grécka z menovej únie, ak neprijme dohodnuté riešenie krízy.

03.11.2011 20:53
Merkelová, Sarkozy
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy po príchode na stretnutie skupiny G20 vo francúzskom Cannes.
debata

Po prvom dni rokovania summitu skupiny G20 v Cannes povedali francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová, že záchrana eura je dôležitejšia než záchrana Grécka a že Grécko musí preukázať, že chce zostať v eurozóne.

„Jasne sme povedali, že chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne, nemôžeme si to ale priať, ak to Grécko nebude chcieť samo,“ povedal Sarkozy. „Musíme brániť menu … Nemôžeme akceptovať rozpad eura, to by znamenalo rozpad Európy,“ dodal.

Obaja lídri si v stredu večer pozvali do Cannes najvyššieho gréckeho predstaviteľa, aby ho upozornili, že Atény už nedostanú ani cent pomoci, kým neprijmú to, na čom sa s nimi eurozóna dohodla. Sarkozy s odkazom na štvrtkový búrlivý politický vývoj v Aténach uviedol, že stredajší odkaz Francúzska a Nemecka voči Grécku mal na Atény vplyv v správnom smere.

"Z eura plynie prijatie zodpovednosti všetkých tých, ktorí sa na ňom podieľajú. Medzi členmi existuje solidarita, musia sa však rešpektovať minimálne spoločné pravidlá. To bolo včerajšie posolstvo kancelárky (Angely Merkelovej) a mňa. Som veľmi rád, že v Grécku sú politici, ktorí to chápu, "vyhlásil prezident.

Merkelová novinárom v Cannes povedala, že zabezpečenie stability eura je vyššou prioritou ako garantovanie členstva Grécka v menovej únii. Kancelárka zopakovala, že Grécko nedostane ďalšiu časť záchranného úveru, kým jednoznačne neprijme nový záchranný balík, ktorý európski predstavitelia schválili na summite minulý týždeň.

Hlavná pozornosť sa teraz sústreďuje na udalosti v Grécku, najmä po pondelkovom nečakanom oznámení gréckeho premiéra Jorgosa Papandreoua, že o druhom záchrannom programe pre Grécko budú v referende rozhodovať grécki občania. Papandreou vo štvrtok naznačil, že referendum v prípade zhody gréckych politických síl nebude nevyhnutné. Opozícia ho vyzvala na odstúpenie a jej predák Antonio Samaras navrhol prechodnú vládu do predčasných volieb, s tým, že parlament by najprv prijal dohodu o novom záchrannom balíku.

Predstavitelia USA, Číny a Ruska na summite vyvinuli tlak na európskych lídrov, aby urýchlili kroky vedúce k vyriešeniu dlhovej krízy. „Európa by si mala pomôcť sama. Európska únia má na to všetko potrebné – politickú autoritu, finančné zdroje a podporu mnohých krajín,“ povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Kanadský premiér Stephen Harper povedal, že šéfovia vlád diskutovali o krízovom pláne pre prípad odchodu Grécka z eurozóny. Podľa iných predstaviteľov sa v Cannes rokuje aj o tom, ako ochrániť veľké krajiny eurozóny ako Taliansku a Španielsko pred pádom do hlbokej dlhovej krízy.

G20 podľa informovaných zdrojov tiež zvažuje návrh Medzinárodného menového fondu (MMF) zaviesť novú úverovú linku na pomoc krajinám ohrozeným ekonomickými otrasmi, ktoré sú mimo ich kontroly a naliať do globálnej ekonomiky miliardy dolárov prostredníctvom osobitnej alokácie svojej meny SDR, takzvaných Zvláštnych práv čerpania. To by malo posilniť finančnú stabilitu, ktorú podkopáva neistota okolo dlhovej krízy eurozóny.

debata chyba