Zomrel technologický vizionár a zakladateľ Apple Steve Jobs

Spoluzakladateľ a dlhoročný riaditeľ americkej spoločnosti Apple Steve Jobs zomrel vo veku 56 rokov.

06.10.2011 05:46 , aktualizované: 11:46
Steve Jobs a iPad Foto:
Steve Jobs
debata (18)

Jobs bol považovaný za jedného z najväčších vizionárov sveta vyspelých technológií a za jedného z najvplyvnejších podnikateľov vôbec. Pod jeho vedením Apple zmenil odvetvie informačných technológií a prepojil zábavu s komunikáciou. Americký prezident Barack Obama povedal, že Jobs je stelesnením amerického dôvtipu a vynaliezavosti.

„S hlbokým zármutkom oznamujeme, že Steve Jobs zomrel,“ uviedol podnik v krátkej tlačovej správe. „Stevova genialita, nadšenie a energia boli zdrojom nespočetných inovácií, ktoré obohacujú a zlepšujú celý náš život. Vďaka Stevovi je svet o toľko lepší,“ píše sa ďalej. Spoločnosť Apple príčinu smrti neoznámila, Jobs ale dlho bojoval s rakovinou.

Steve Jobs predstavuje prvý iPhone na MacWorlde 2007

Jobs firmu Apple založil spolu so svojím kamarátom Stevom Wozniakom v roku 1976 v jednej garáži v kalifornskom Silicon Valley. Ešte pred koncom 70. rokov zostavili svoj prvý počítač. Prerazili ale až s novou verziou, ktorá sa stala hitom a vďaka ktorej Apple na začiatku 80. rokov úspešne vstúpil na burzu. Vtedy sa stal z Jobsa milionár.

Steve Jobs pri predstavovaní prvého iPhone-u v... Foto: Reuters
Steve Jobs Steve Jobs pri predstavovaní prvého iPhone-u v roku 2007.

„Michelle i ja sme zarmútení správou o smrti Steva Jobsa. Steve patril k najväčším americkým inovátorom – bol dosť statočný na to, aby myslel inak, dosť odvážny na to, aby uveril, že zmení svet, a dosť talentovaný, aby to mohol uskutočniť,“ napísal prezidentský pár na blogu Bieleho domu.

„Digitálna éra prišla o svoje vedúce svetlo, Steveove inovácie a kreativita však budú inšpirovať rojkov a mysliteľov po celé generácie,“ uviedol generálny riaditeľ japonského výrobcu elektroniky Sony Howard Stringer.

„Dnes sme stratili jedného z najvplyvnejších mysliteľov, tvorcov a podnikateľov všetkých čias. Steve Jobs bol jednoducho najúžasnejším generálnym riaditeľom svojej generácie,“ vyhlásil šéf mediálneho gigantu News Rupert Murdoch.

Fanúšikovia spomínajú na Stevea Jobsa v... Foto: SITA
Steve Jobs Fanúšikovia spomínajú na Stevea Jobsa v uliciach San Francisca.

Jobsa oplakáva 35 miliónov čínskych mikroblogov

Takmer 35 miliónov odkazov na mikroblogerských stránkach sa na počesť a pamiatku zosnulého zakladateľa firmy Apple Steva Jobbsa objavilo na najväčšej čínskej sociálnej sieti Sina Weibo. Smútiaci ľudia sa schádzali pri obchodoch Apple v celej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Bol to veľký človek, je potrebné na neho spomínať,“ povedal agentúre AFP muž, ktorý prišiel k šanghajskej predajni Applu s Jobsovou fotografiou a kyticou bielych ľalií. Do Šanghaja to pritom mal hodinu jazdy autom.

„Šťastnú cestu, pán Jobs. Vaše výrobky zmenili svet. Vaše myslenie ovplyvnilo celú jednu generáciu,“ povedal bývalý riaditeľ Google v Číne Lee Kai-fu.

„Obrovská hviezda jednej generácie zhasla,“ uviedol Čang Ja-Čchin, ktorý vedie skupinu výskumu a vývoja Microsoftu pre oblasť Ázie a Tichomoria. 

Správa o Jobsovej smrti prišla len deň po tom, čo Apple predstavil svoj nový telefón iPhone, ktorý je vylepšenou verziou štvrtej série týchto prístrojov. Práve iPhone, spolu s prehrávačmi iPod a teraz aj s počítačovým tabletom iPad, udávajú smer celému odvetviu.

„Pre tých z nás, ktorí mali to šťastie s ním pracovať, je to šialená česť,“ reagoval na správu o Jobsové smrti jeho dlhoročný kamarát a konkurent v jednej osobe Bill Gates. Použil tak rovnaké slová, ktorá často hovoril aj Jobs. Slovo „šialený“ patrilo k jeho obľúbeným. „Steve mi bude hrozne chýbať,“ dodal zakladateľ Microsoftu. Vplyv, aký mal práve Jobs, môže podľa Gatesa pretrvať generácie.

Spomienka na Stevea Jobsa v austrálskom Sydney. Foto: SITA
Steve Jobs Spomienka na Stevea Jobsa v austrálskom Sydney.

Jobs v roku 2004 bojoval s vzácnou formu rakoviny pankreasu, z ktorej sa vyliečil. Choroby sa ale nezbavil úplne. V roku 2009 si kvôli zdravotným problémom vzal voľno a ešte v tom istom roku podstúpil transplantáciu pečene. Na začiatku tohto roka Jobs odovzdal právomoci svojmu zástupcovi a 24. augusta sa šéfovania podniku vzdal. Na jeho miesto nastúpil Tim Cook, ktorý ho už aj predtým zastupoval.

Steve Jobs pri predstavovaní iPhone-u IV v roku... Foto: Reuters
Steve Jobs Steve Jobs pri predstavovaní iPhone-u IV v roku 2010.

Spoločnosť Apple ale nebola vždy len úspešnou firmou. Zložitým obdobím prešla v 90. rokoch, keď bol Jobs nútený z podniku odísť. Vrátil sa do neho až v roku 1997, keď firmu zmenil a vrátil do prvej ligy. Apple je už dlho väčšia ako Microsoft a teraz súperí s energetickým koncernom Exxon Mobil o pozíciu najcennejšej americkej firmy obchodovanej na burze.

Steve Jobs s notebookmi Apple G4 Powerbook v... Foto: Reuters
Steve Jobs Steve Jobs s notebookmi Apple G4 Powerbook v roku 2003.

Akcie Applu sa v súčasnosti predávajú za zhruba 380 dolárov, ale boli aj nad 420 dolármi, čo je ich historické maximum. Od septembra 1997, keď sa Jobs vrátil do vedenia firmy, akcie spevnili až o 8 000 percent, a z mnohých ľudí urobili milionárov.

Steve Jobs v Londýne v roku 2004. Foto: Reuters
Steve Jobs Steve Jobs v Londýne v roku 2004.
Úspechy Apple
Apple I Prvý výrobok spoločnosti. Osobný počítač sa začal predávať v roku 1976 za cenu 666,66 dolára. Jeho veľkou výhodou bolo, že na rozdiel od vtedajších konkurentov si zákazníci nekupovali stavebnice, ale zariadenie vo viacmenej kompletnej podobe. Veľký komerčný úspech zaznamenal aj Apple II, predstavený verejnosti v roku 1977. Na rozdiel od predchodcu už nebol len aparátom počítačových nadšencov, ale vďaka svojmu vzhľadu a schopnostiam našiel uplatnenie aj v malých firmách a domácnostiach a vyrábal sa až do začiatku 90. rokov.
Lisa Prvý komerčný počítač, ktorý využíval grafické rozhranie. Tento vynález, ktorý do sveta počítačov uviedla firma Xerox, zásadne zmenil spôsob komunikácie medzi počítačom a jeho užívateľom. Namiesto doterajšieho zadávanie textových príkazov stačilo iba klikať na ikonky či prechádzať zoznamy ponúk. Napočudovanie sa ale novinka, predstavená v roku 1983, najprv neuchytila. Príčinou bola pomerne vysoká cena (takmer 10 000 dolárov), aj malý počet dostupných programov.
Macintosh Legendárny počítač, ktorý mal označenie Macintosh 128K, bol uvedený na trh v roku 1984. Vďaka svojmu intuitívnemu ovládaniu sprístupnil svet výpočtovej techniky i laikom. Nápad ponúknuť užívateľom cenovo prijateľný počítač s jednoduchým ovládaním sa zrodil v Apple na konci 70. rokov a tým, kto ho presadil, bol Jef Raskin, ktorý mu tiež dal názov podľa svojej obľúbenej odrody jabĺk McIntosh. Aby sa vyhol súdnym sporom s výrobcom audiotechniky rovnakého názvu, meno upravil na Macintosh. Na vývoji počítača sa podieľali aj ľudia, ktorí mali skúsenosť s Lisou, s ktorou Macintosh zdieľal grafické užívateľské rozhranie. Postupne vznikali ďalšie generácie vylepšených Macov a nezostalo len pri klasických stolných počítačoch.
iMac Tento počítač firma predstavila v roku 1998, rok potom, čo sa do firmy vrátil Steve Jobs. V čase, keď ostatní výrobcovia za vrchol kreativity považovali nahradenie šedých skríň počítačov čiernymi, pôsobil iMac so svojimi pestrofarbenými polopriehľadnými kryty ako z inej planéty. Stávka na zaujímavý vzhľad a schopnosť útočiť nielen na rozum, ale aj cit zákazníkov, urobila z iMac-u kultovú záležitosť a firme pomohol dostať sa späť na výslnie. Apple sa vďaka nemu v roku 1998 podarilo po piatich rokoch vymaniť z červených čísel a vytvoriť zisk.
iPod Multimediálny prehrávač, ktorého prvá verzia bola predstavená v roku 2001, sa stal dizajnovou ikonou začiatku nového tisícročia a peniaze z predaja prehrávača a hudby do neho v obchode iTunes tvorí značnú časť tržieb spoločnosti. Okrem prehrávania hudby je možné zariadenie použiť na ukladanie fotografií, sledovanie filmov, ako digitálny zvukový záznamník alebo adresár. Ponúka aj zábavu v podobe hier.
iTunes Store Online obchod, prostredníctvom ktorého je možné kúpiť hudbu, filmy či elektronické knihy, vznikol v roku 2003. Onedlho dosiahol komerčný úspech, ktorý znamenal prelom v legálnom predaji digitálneho obsahu. Ľudia si z iTunes, ktorých katalóg má cez 18 miliónov položiek, stiahli miliardy nahrávok. Veľa firiem, napríklad Nokia alebo Microsoft, sa pokúsilo predajné model Applu napodobniť, ale neboli tak úspešní.
iPhone Multifunkčný prístroj, ktorý v sebe spája funkcie mobilného telefónu, multimediálneho prehrávača a prístroje pre mobilné pripojenie na internet. Predaj sa začal v roku 2007. Nemá klasickú klávesnicu, ale iba rozmerný dotykový displej, a ako prvý ponúkol viacdotykové ovládanie. Na úspech Applu reagovali aj ostatní výrobcovia mobilných telefónov, ktorí v posledných rokoch zaplavili svet dotykovými mobilmi.
iPad Tablet iPad je zariadenie s dotykovým displejom, ktoré vypĺňa medzeru medzi laptopmi a inteligentnými telefónmi. Jeho predaj sa začal vlani a je určený hlavne na prehliadanie internetových stránok, prácu s elektronickou poštou, prehliadanie fotografií a videí, počúvanie hudby alebo čítanie elektronických kníh. Apple sa vlani vďaka veľkému záujmu o iPad stal najväčšou technologickou spoločnosťou na svete podľa trhovej kapitalizácie. Odsunul tak na druhé miesto svojho rivala Microsoft.
Pamiatka na Stevea Jobsa v austrálskom Sydney.
Fanúšik pri improvizovanom pomníčku Stevea...
+4Fanúšikovia spomínajú na Stevea Jobsa v...
18 debata chyba