Mikloš: Vyrovnaný rozpočet by mohlo mať Slovensko o štyri roky

Slovensko by mohlo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet už v roku 2015 alebo 2016. Skonštatoval to minister financií Ivan Mikloš. Reagoval tak na návrh Francúzska a Nemecka na ústavné zákony o vyrovnanom rozpočte v krajinách eurozóny a možnostiach, kedy by sa Slovensko mohlo k vyrovnanému rozpočtu prepracovať.

18.08.2011 17:09
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (4)

Príliš rýchly postup k nulovému deficitu by však mohol podľa ministra ohroziť ekonomický rast. „Je treba voliť reálne termíny. Ale v našom prípade, ak zídeme pod 3 % v roku 2013, tak ako to máme naplánované, tak v priebehu ďalších dvoch, najviac troch rokov je reálne dosiahnuť vyrovnaný rozpočet,“ konštatoval Mikloš.

Minister tvrdí, že takýto prístup by pomohol zabezpečiť dôveryhodnosť krajín eurozóny pred finančnými trhmi. „Ak takáto silná politická dohoda bude, potom tá dôveryhodnosť príde hneď, ešte predtým, ako ten vyrovnaný rozpočet dosiahneme,“ povedal.

Ministri slovenskej vlády sa už pritom začali pohrávať s myšlienkou radikálnejšej konsolidácie verejných financií, ako si to vláda naplánovala vo svojom programovom vyhlásení. Vyplynulo to zo stredajších úvodných rokovaní ministrov o návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, podľa ktorého by mala verejná správa v budúcom roku hospodáriť s deficitom 3,8 % hrubého domáceho produktu.

4 debata chyba